Anunț major despre deciziile de pensionare. Toți românii sunt vizați

pensie

Anunț major despre deciziile de pensionare. Toți românii trebuie să știe asta! În contextul în care noul ministru al muncii a primit mai multe sesizări privind întârzierea soluționării dosarelor de pensionare, Violeta Alexandru a declarat că lucrurile trebuie să se miște într-un ritm mai alert.

Astfel, decizia de pensionare trebuie procesată mai rapid, iar pensionarii trebuie să-și primească pensiile mai devreme, nu cum se întâmplă în prezent, la câteva luni după depunerea cererii de pensionare.

Potrivit Legii nr. 263/2010, care stabilește cadrul legal al pensiilor publice din țara noastră, o astfel de cerere se depune la casa de pensii în cel mult 30 de zile de la data îndeplinirii condițiilor de pensionare.

Pentru admite sau a respinge cererea de pensionare, casa de pensii are nevoie de 45 de zile, lucru care, evident, nu se întâmplă. Oamenii au de așteptat luni de zile pentru a-și primi pensiile.

Decizia trebuie transmisă în cinci zile de la emitere, se arată în lege. Aceasta trebuie însoțită de motivele admiterii sau respingerii.

„Am primit semnale că sunt întârzieri în calculul pensiilor. Legea prevede foarte clar un termen de 45 de zile de la înregistrarea dosarului până la emiterea deciziei şi până la efectuarea plăţii, dar aceste 45 de zile sunt cu mult depăşite. Problema este că pensionarului nu i se explică de ce apar aceste întârzieri şi nici nu are o siguranţă cu privire la termenul maxim în care i se va răspunde şi i se va procesa dosarul respectiv şi i se va calcula şi efectua plata pensiei respective. Oamenilor nu li se explică de ce există aceste întârzieri, în multe situaţii sunt trataţi cu aroganţă, în sensul în care oamenii nu primesc alt răspuns decât ‘Dacă nu vă convine să ne daţi în judecată!’, ceea ce denotă o atitudine arogantă şi implicit o lipsă de respect faţă de om”, a declarat Violeta Alexandru.

 

Revista Presei