Anunț major pentru cei care stau la bloc! Ce trebuie să-și monteze în apartament de anul viitor? E obligatoriu!

03 dec. 2019
Anunț major pentru cei care stau la bloc! Ce trebuie să-și monteze în apartament de anul viitor? E obligatoriu!

Vești importante pentru românii care stau la bloc. Sunt vizați cei care au apartamente racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică.

Potrivit unui proiect de lege, care va ajunge curând la votul deputaților, pentru a doua oară, românii în această situație vor fi obligați să monteze contoare pentru căldură, până la sfârşitul lunii decembrie 2020.

Inițial, proiectul de lege a fost respins de șeful statului.

Ce spune legea?

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2020 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”.

Mai mult, legea prevede și montarea repartitoarelor individuale de costuri „pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”.

Ce modificări s-au făcut?

În proiect este prevăzută și o amendă între 500 și 1.000 de lei pentru proprietarii care nu vor respecta termenul-limită.

„Constituie contravenții, altele decât cele prevăzute în Legea nr. 121/2014, cu modificările și completările ulterioare, și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea termenului limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri”, se arată în proiect.

De asemenea, energia termică va fi taxată cu o cotă de TVA de doar 5%, față de 19%, cât este în prezent. Această măsura se va aplica după șase luni de la apariția proiectului de lege în Monitorul Oficial.