Anunț pentru cei cu mașini diesel! Ce se întâmplă cu prețul benzinei: Europa, pe jar din cauza coronavirusului

24 feb. 2020
Anunț pentru cei cu mașini diesel! Ce se întâmplă cu prețul benzinei: Europa, pe jar din cauza coronavirusului

Anunț extrem de important pentru toți cei cu mașini diesel. Europa este pusă pe jar din cauza coronavirusului și au apărut primele cifre în privința prețului benzinei.

Cum afectează coronavirus prețul benzinei

Deși este alertă în toată Europa din cauza epidemiei de coronavirus, se pare că cel puțin deocamdată prețul benzinei nu este afectat. Conform unor statistici europene, România ar avea cele mai mici prețuri la tot ce înseamnă carburanți, fie că vorbim de benzină sau de de motorină.

Conform European Commission’s Oil Bulletin preţul mediu al benzinei din România, de 1,07 euro/litru, este cel mai redus din Uniunea Europeană, sub cel din Bulgaria (1,11 euro/litru), Ungaria (1,14 euro) sau Polonia (1,15 euro).

La motorină, lucrurile stau la fel. Un litri costă 1,09 euro/litru în România, 1,10 euro/litru în Bulgaria, 1,16 euro/litru în Ungaria şi 1,20 euro/litru în Polonia.

European Commission’s Oil Bulletin spun că cel mai mare preț pe litrul de motorină și benzină s-ar afla în Suedia, Grecia și Italia. În Suedia plătim 1,51 euro/litru pentru motorină, iar în Italia, la același carburant, plătim 1,44 euro/litru. În Grecia plătim 1,6 euro/litru la benzină, Italia ocupând locul doi, cu 1,55 euro/litru de benzină.

În Giurgiu, Dâmboviţa, Vrancea, Argeş, Bacău, Giurgiu şi Călăraşi, unde sunt judeţele cu cei mai ieftini carburanţi auto, preţul benzinei şi al motorinei este sub 5 lei.

Toată această criză epidemiologică, la nivel mondial a influențat dramatic piața de combustibili, observându-se o scădere a cererii de petrol, care, combinată cu ezitările producătorilor de a scădea producţia, a generat o reducere a preţurilor, cam peste tot în lume.

”Carburanții s-au ieftinit cu peste 32 de bani pe litru, numai prin eliminare supra-accizei – un plin de carburant este mai ieftin cu cca. 20 de lei față de anul trecut. Prețurile facturilor pentru energia electrică și pentru gazele naturale nu au mai crescut ca în ultimele 3 ierni, pentru că am eliminat taxele aberante introduse prin OUG 114.”, a declarat liderul PNL, Raluca Turcan.