Anunțul momentului pentru milioane de români: Vor putea primi o nouă pensie

23 oct. 2020
Anunțul momentului pentru milioane de români: Vor putea primi o nouă pensie

Guvernul și ASF caută soluții pentru implementarea pensiilor ocupaționale la scară largă în România, a declarat Nicu Marcu, președintele Autorității.

„O noutate legată de pensiile private sunt pensiile ocupaţionale. Trebuie să creăm cadrul necesar astfel încât ele să fie implementate la nivel naţional,” a declarat președintele ASF.

Facilități fiscale acordate angajatorilor

Noutatea ar fi reprezentată de introducerea anumitor facilități fiscale pentru angajatori, pentru că trebuie precizat că o lege pentru pensiile ocupaționale există deja în vigoare încă de la  începutul anului. Însă, tocmai lipsa facilităților fiscale pentru angajatori i-a făcut pe aceștia să nu  fie interesați de această opțiune.

Inițiativa constituirii unui fond de pensii ocupaţionale aparţine exclusiv unui administrator autorizat în timp ce schema de pensii este stabilită de către fiecare angajator care doreşte şi are capacitatea financiară să ofere angajaţilor săi astfel de beneficii.

Cine poate participa?

La fondul de pensii pot participa angajații uneia sau ai mai multor companii. Dacă un angajator decide să stabilească o pensie ocupațională, acesta este obligat să ofere schema tuturor angajaților și, bineînțeles, să înceapă să vireze contribuții.

Angajatorul are totuși o plajă largă de acțiune, putând stabili cuantumuri diferențiale de contribuție proprie pentru angajați, pe criterii de vechime, funcții sau alte drepturi salariale.