Apare o nouă Lege a Pensiilor. Ce pensii vor primi mii de români? Senatul a decis

Mii de români vor primi o nouă pensie. Senatul a decis chiar astăzi. Sunt vizați aproximativ 3 mii de români, mai exact 2600. Li se va face o legea separată a pensiilor.

Beneficiari sunt notarii publici. Totul este prevăzut într-un proiect de lege, ce a fost deja aprobat de Senat și urmează să fie votat de Camera Deputaților.

Se creează o lege proprie

Proiectul are în vedere crearea unui sistem propriu, unic și autonom de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale notarilor publici, care vor beneficia de patru categorii de pensii, respectiv cea pentru limită de vârstă, anticipată, de invaliditate și de urmaș.

Care va fi metoda de calcul

Pensia se va determina prin înmulțirea punctajului mediu acumulat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie, se arată în proiect. Proiectul arată că asigurații au obligația de a plăti contribuții și de a beneficia de anumite ajutoare financiare, precum ajutorul de deces sau ajutor pentru retragerea din profesie, acordat o singură dată.

La pensie, se iau în calcul și perioadele pentru care asigurații nu au datorat și nu au plătit contribuții la sistemul propriu, fiind vorba despre concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă pe o durată de cel puțin 30 de zile consecutive, concediu pentru creșterea copilului de până la 2 ani și până la trei în cazul copiilor cu handicap.

Aici intră și cursurile, la zi, în învățământul universitar juridic. Pentru a fi luate în calcul, aceștia trebuie să aibă diplomă de absolvire.

Loading...

Revista Presei