Apare o nouă Ordonanță militară în România! Ce se interzice! Anunț important 

stare-de-urgentă-romania (1)

Ultima oră! Potrivit autorităților două noi Ordonanțe Militare au intrat de luni seară în vigoare. Acestea vorbesc despre carantinarea unui municipiu important din România şi despre noi măsuri luate la nivel naţional şi internaţional. Astfel, zborurile către Spania şi Italia sunt în continuare interzise, iar cei aflaţi în carantină riscă pedepse mai mari decât în prezent.

Ministrul de Interne Marcel Vela a anunţat, luni seară, carantinarea municipiului Suceava, unde se află 593 de cazuri de infectare cu coronavirus. Astfel, a fost adoptată Ordonanţa Militare 6 care stabileşte carantinarea municipiului Suceava, unde sunt aproape 600 de cazuri de infectare cu coronavirus: ”Instituirea măsurii de carantinare asupra municipiului Suceava, comune din zona limitrofă şi o zonă de protecţie asupra unor unităţi administrativ teritoriale din Suceava”, a declarat Marcel Vela.

Potrivit lui Raed Arafat, la ora 20.00 erau 2.109 cazuri de coronavirus confirmate în ţară, dintre care 593 în municipiul Suceava. De asemenea, tot luni seară a fost adoptată Ordonanţa Militară numărul 5, prin care România prelungeşte măsura suspendării zborurilor spre şi dinspre Italia şi Spania, a transmis luni seară, secretarul de stat Bogdan Despescu, deciziile fiind prevăzute în Ordonanţa MIlitară numărul 5.

Interzis doctorilor la demisii printr-o posibilă altă Ordonanță Militară

Cu toate acestea, şi alte măsurile noi, care ar urma să nu vizeze toată populația, ci doar sistemul medical, ar putea intra zilele următoare în vigoare. Astfel, doctorilor li se va interzice demisia, printr-o altă Ordonanță Militară, conform unui anunţ oficial. Vestea vine după valul de demisii din ultimele zile din sistemul medical. Ce se va întâmpla.

„Se pune problema unei ordonanțe militare care să împiedice demisia. Se discută acest subiect. În perspectiva imediată am făcut o modificare administrativă. Cei care își dau demisia trebuie să aibă un preaviz de 90 de zile”, a explicat Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, în cursul serii de luni pentru Antena 1. Decizia autorităților ar veni după ce luni, la Orăștie, secția ATI a spitalului a rămas fără personal medical după ce toți medicii și asistentele și-au dat demisia. Astfel, singurul medic de terapie intensivă, 5 asistente și 5 infirmiere din acea secţie plecat pur și simplu din spital, lăsând pacienții pe mâna unor asistente.

Managerul Spitalului, șocat de incident

”Sunt stupefiată! Se simt amenințate, în pericol, că pot deveni victime colaterale ale acestui virus nou. Este un calvar! Nu o să fie activitate pe terapie intensivă, în dimineața asta noi, culmea, chiar în dimineața asta, aveam întâlnire cu un alt medic pe care voiam să-l luam în cadrul spitalului. Doamna a decis să vină la noi, va fi incadrată, dar își va putea începe activitatea doar după Paști”, a declarat Grațiela Achim, managerul Spitalul Muncipal Orăștie.

Acțiunea nu este una singulară

Cazul de la Orăștie nu este singular, după ce duminică, mai mulți medici de la Spitalul Mioveni, inaugurat în 2019, și-au dat demisia după ce s-a decis ca unitatea unde aceștia lucrează să devină suport pentru COVID-19. Cu toate acestea, managerul spitalului, Horia Trăilă, a declarat că motivul demisiilor ar fi acela că este greu „să ieși la luptă cu mâinile goale”. Mai mult, demisiile acestora nu au fost acceptate de conducerea insituției spitalicești. „Nu pot să accept. Nemulţumirea este legată de faptul că dacă ieşi la luptă trebuie să cunoşti câte gloanţe ai. Când ieşi la luptă cu mâinile goale e greu. Nu poţi face un plan”, a declarat Trăilă.

Aflată în situație de criză, România este obligată să recurgă la astfel de măsuri, dacă medicii vor continua să plece din sistemul medical în aceste momente extrem de delicate.

Revista Presei