Apare un nou tip de pensie în România. Cine sunt românii care o pot încasa

de: Ana Toma
21 apr. 2021
Apare un nou tip de pensie în România. Cine sunt românii care o pot încasa

O nouă pensie ar putea apărea în România. Inițiativa vine din partea unui senator PSD care își dorește modificarea legii privind sistemul unitar de pensii publice. Noul tip de pensie ar urma să fie încasat de milioane de persoane.

Pensia moștenită este noul tip de pensie care ar urma să apară în România. Ea a apărut după ce senatorul PSD Ioan Deneș a înregistrat la Senat, pentru dezbatere, o inițiativă legislativă legată de modificarea legii privind sistemul unitar de pensii.

Noua pensie care va apărea în România

Dacă vă întrebați ce înseamnă această pensie moștenită, ei bine, deputatul PSD a explicat modul în care aceasta ar putea fi încasată, dar și cine vor fi beneficiarii.

Potrivit acestuia, inițiativa de a lansa acest tip de pensie vine cu scopul de a face dreptate contribuabililor care au muncit zeci de ani și care nu au mai reușit să încaseze nicio pensie, sau pur și simplu au încasat mult prea puțin, în raport cu nivelul de cotizare.

”Am depus la Parlamentul României inițiativa legislativă a „Pensiei moștenite” prin modificarea Legii 263/2010 privind Legea sistemului unitar de pensii publice

Acestă inițiativă vine să facă dreptate multor contribuabili care au contribuit la bugetul de pensii zeci de ani, mult peste limita minimă de cotizare, și care fie nu au apucat să încaseze nici măcar o pensie efectivă decedând înainte de împlinirea limitei de vârstă de pensionare, fie au beneficiat mult prea puțin în raport cu perioada și nivelul de cotizare”, a explicat senatorul PSD.

Cine va beneficia de pensia moștenită

Legat de beneficiari, conform explicațiilor oferite de senatorul social democrat, pensia moștenită va fi încasată de un moștenitor în cazul în care pensionarul în cauză a decedat. Acesta ar urma să încaseze pensia pe o perioadă de doi ani de zile.

”În cazul în care o persoană decedează și nu a apucat să-și încaseze pensia, aceasta poate să rămână moștenire, iar moștenitorul poate beneficia de drepturile cuvenite ale decedatului pentru o perioadă de 2 ani de zile”, a mai menționat Ioan Deneş.

Cu toate acestea, există și o serie de criterii pentru a beneficia de pensia moștenită. Pentru ca moștenitorul să încaseze un astfel de tip de pensie pe o perioadă de doi ani de zile, persoana decedată trebuie să fi îndeplinit stagiul complet de cotizare, iar decesul să fi avut loc cu doi ani înainte de accesarea pensiei pentru limită de vârstă, respectiv 61 de ani la femei și 63 de ani la bărbați.

De asemnea, un alt cirteriu în reprezintă îndeplinirea vârstei legale de pensionare, cu stagiul complet de cotizare. Astfel, dacă decesul a avut loc în intervalul de până la doi ani, după data accesării drepturilor de pensie cuvenite pentru limită de vârstă, respectiv 63-65 de ani la femei și 65-67 de ani la bărbați, moștenitorul va putea de asemenea să încaseze acest tip de pensie.