Apel de urgență pentru milioane de români. Nu faceți asta! Un medic a tras semnalul de alarmă

countries_europe_map

Managerul Institutului Matei Balș a făcut un apel către milioanele de români din străinătate care au de gând să se întoarcă acasă de Sărbători. Medicul le-a spus acestora să nu se întoarcă în România decât dacă este absolută nevoie. 

„O sa va pot spune mai concret in a doua parte a lunii martie pentru ca, in functie de cum va evolua circulatia acestui nou coronavirus pe teritoriul Romaniei, vom putea sa calculam niste trenduri, niste posibile evolutii in teritoriu.

In momentul de fata, asa cum sunt lucrurile, daca maine ar fi Pastele, ar fi bine. Din pacate, nu e maine Pastele, e ceva mai incolo, mai trece o luna si jumatate si in aceasta luna si jumatate se pot intampla foarte multe lucruri.

Daca ne uitam la Italia, in momentul de fata, ieri au declarat 552 de cazuri, astazi 342 de cazuri si inca 18 decese. Daca ne uitam si calculam la intreaga populatie a Italiei nu reprezinta nimic, pentru ca reprezinta 0,00…nu stiu cat la suta. Dar cand privesti cifrele sec – 342 de persoane… e ceva, mai ales ca sunt din zone diferite, nu strict din zone de focar, care sunt carantinate in momentul de fata.

Deci totul este intr-o dinamica permanenta. Il ascultam pe dr. Raed Arafat cum spunea ‘nimic din ce am stabilit astazi nu va fi pastrat asa, oricand se poate schimba, in 24 de ore’. Este absolut corect, pentru ca dinamica epidemiologica este cea care iti impune maniera de reactie”, a explicat medicul la Medika TV.

Mai bine să nu vină 

Întrebat ce ar trebui să facă românii din străinătate în peroada Sărbătilor, medicul a răspuns foarte clar.

„Daca nu au o nevoie anume sa vina, sa nu vina. Daca trebuie sa vina in mod obligatoriu, atunci sa ia in calcul ca s-ar putea sa fie pusi in izolare la domiciliu. Acest lucru am rugat cu totii sa fie pus pe site-ul MAE, astfel incat sa stie lumea ce-i asteapta.

Daca vin in ajun de Paste, s-ar putea sa aiba o surpriza, din anumite arii, in functie de modul de evolutie a contextului epidemiologic, si sa fie pusi in izolare la domiciliu. Sau, daca sunt din locuri unde exista in circulatie acest virus, sa fie pusi in carantina institutionalizata. Deci e vazand si facand.

Evident ca, daca vor sa vina, nu poti sa-i opresti, dar s-ar putea sa nu poata sa stea cu cei dragi si sa trebuiasca sa stea intr-o carantina sau in izolare la domiciliu fara contact cu cei din interior”, a raspuns medicul.

Revista Presei