Apel disperat al unei profesoare plecate la cules de salată în Germania: După ora 12:00 stai și mori de foame

26 apr. 2020
Apel disperat al unei profesoare plecate la cules de salată în Germania: După ora 12:00 stai și mori de foame

O româncă plecată la cules de salată în Germania a vorbit, într-un interviu la Antena 3, despre ororile petrecute cu românii care pleacă în ţări străine la cules de produse agricole. Se pare că muncitorii sunt trataţi teribil şi nu primesc zile libere, cu toate că acestea sunt stipulate în contract.

Cât te costă să ajungi la muncă în Germania

140 de euro ar fi fost avionul dus, 100 de euro comisionul unor firme de recrutare din România și încă 140 de euro ar trebui să plătească pentru biletul de întoarcere în țară.

Daniela Stejar, o profesoară de matematică din Botoșani care a fost la cules de salată anul trecut spune că anul acesta doar a fost legalizată o practică mai veche. Mai mult, aceasta avertizează că în Germania se lucrează nonstop şi nu există pauză.

„După ora 12:00 stai și mori de foame. Ei aveau nevoie de oameni deoarece știau că vor fi vămile închise și nu vor mai avea oameni. Au fost programate avioanele astea cu care să venim noi”, spunea un român aflat şi el la muncă.

Avertismentul profesoarei

„Când ajungi acasă o săptămână – două nu te mai poți chema om, pentru că îți cedează organismul. 60 de zile, 12 ore pe zi, muncești nonstop. Teoretic în contract există libere, practic… nu există.

Dacă aveai ceva mai grav te trimitea în țară. Cel mai des făceam alergii, bube pe tot corpul. Plantele lor erau tratate cu tot felul de chimicale”, a spus femeia. Profesoara a povestit că lucra pe două rânduri de salată, mergând după o mașinărie cu bandă setată automat la o viteză constantă.

Femeia a spus că nu aveai voie să rămâi în urmă. Ea se apleca în stânga, tăia salata, o punea în pungă și o arunca pe bandă, apoi se apleca pe rândul din dreapta și făcea la fel… tot așa timp de 12 ore, 60 de zile consecutive.

Aceste mișcări mecanice a ajuns să le repete și în somn. „Era o mișcare repetitivă. Nu aveai cum să scapi nici noaptea de ea. Până și psihic te afecta”, acuză femeia.