Arafat, desfăşurarea de forţe în ţară! Sute de corturi, instalate în România! Studenţii, chemaţi în sprijinul doctorilor în lupta contra coronavirus

18 mart. 2020
Arafat, desfăşurarea de forţe în ţară! Sute de corturi, instalate în România! Studenţii, chemaţi în sprijinul doctorilor în lupta contra coronavirus

Desfăşurare de forţe impresionantă în România în lupta contra coronavirus! Raed Arafat a făcut luni seara o serie de anunţuri importante cu privire la noile măsuri luate de autorităţi împotriva răspândirii COVID-19. Astfel, în România au fost instalate sute de corturi destinate triajului medical, iar medicii rezidenţi, studenţii şi elevii sunt chemaţi să acorde sprijin în regim de voluntariat în spitale şi unităţi de urgenţă. Noile măsuri intră în vigoare de astăzi, potrivit şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), secretarul de stat Raed Arafat.

Anunţul lui Arafat

Raed Arafat a anunţat luni seară că în România au fost instalate 162 de corturi speciale destinate atât triajului medical, cât şi pentru fluidizarea traficului la punctele de trecere a frontierei. „Astfel de corturi puteţi să le mai vedeţi şi în faţa unor spitale, unde au fost instalate pentru separarea fluxurilor între cei care vin pentru alte motive decât cele care reprezintă febra şi simptome respiratorii şi cei care vin cu aceste motive unde se face o preevaluare înainte de intrarea în unitatea de primiri urgenţe”, a transmis Arafat.

De asemenea, oficialul MAI a anunţat că Ministerul Apărării Naţionale, printr-un alt ordin emis în cursul zilei de marţi, alături de Institutul „Ana Aslan” va întreprinde măsurile pentru instalarea spitalului ROL 2 al Armatei Române şi a unei tabere care va fi în sprijinul spitalului respectiv. Astfel, se vor folosi şi spaţii ale Institutului „Ana Aslan” pentru a pregăti o unitate sanitară care va permite tratarea celor cu forme uşoare sau intermediare în mod deosebit (de coronavirus), asta dacă va creşte numărul persoanelor infectate şi va fi necesar acest lucru.

Medicii rezidenţi, studenţii şi elevii chemaţi în ajutor

„Începând de mâine(miercuri), rezidenţii la specialităţile medicină de urgenţă, anestezie terapie intensivă, boli infecţioase vor întrerupe stagiile de practică în toate celelalte secţii în care sunt distribuiţi şi se vor prezenta până la ora 12,00 la centrele de îndrumare pentru includerea în turele şi gărzile din secţiile a căror specialitate o urmează. În acest moment, vor reveni în centrele lor de bază, unde vor practica exact domeniul pentru care se specializează”, a mai explicat Raed Arafat, în cadrul unei declaraţii comune cu ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi cu secretarul de stat Bogdan Despescu, la MAI.

Astfel, rezidenţii din specialităţile de medicină internă şi medicină de familie întrerup de asemenea stagiile de pregătire şi se vor prezenta la direcţiile de sănătate publică, în vederea repartizării la serviciile de ambulanţă, unităţile de primiri urgenţe, camerele de gardă sau secţiile de spital, în funcţie de necesităţi, inclusiv pentru a sprijini direcţiile de sănătate publică. De asemenea, rezidenţii aflaţi în alte centre decât cele de îndrumare se vor prezenta la responsabilii de rezidenţiat în vederea luării în evidenţă şi a repartizării în funcţie de necesităţi din centrul în care se află la acest moment, iar cei din alte specialităţi medicale decât cele enumerate vor fi luaţi în evidenţă pentru a fi repartizaţi în funcţie de necesităţi de către direcţiile de sănătate publică.

În localităţile unde sunt mai multe spitale rezidenţii vor fi repartizaţi în funcţie de nevoile fiecărei unităţi spitaliceşti în colaborare cu direcţiile de sănătate publică. Programul de pregătire pentru obţinerea atestatului în medicină de urgenţă prespitalicească va fi suspendat şi cursanţii se vor întoarce de urgenţă la unităţile de unde provin, respectiv serviciile de ambulanţă şi unităţile de primiri urgenţe, iar la nivelul fiecărui centru universitar din cadrul facultăţilor de medicină vor fi recrutaţi studenţi începând cu cei de anul IV, pe bază de voluntariat, pentru a sprijini activităţile din camerele de gardă, a arătat oficialul MAI.

„Studenţii recrutaţi desfăşoară activităţi de sprijin doar în situaţia depăşirii capacităţii curente a unităţilor medicale. Recrutări similare se vor face în fiecare judeţ unde există şcoli postliceale sanitare, începând cu cei din anul II. De asemenea, elevii recrutaţi vor desfăşura activităţi de sprijin doar în cazul depăşirii capacităţii curente a unităţilor medicale şi doar pe bază de voluntariat. Comitetele judeţene şi locale de urgenţă se vor asigura de cazarea şi hrănirea studenţilor şi elevilor recrutaţi, dacă acest lucru este necesar”, a mai precizat Arafat.

INSP, autoritatea responsabilă pentru monitorizarea testării pentru noul tip de coronavirus

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) este desemnat autoritate responsabilă pentru monitorizarea testării şi raportarea integrată a situaţiilor generate de noul tip de coronavirus, a declarat marţi seară şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), secretarul de stat Raed Arafat, potrivit Agerpres.

„Toate analizele, toate investigaţiile – câte teste mai sunt, câte teste s-au făcut, câte negative, câte pozitive – vor fi centralizate de INSP şi raportate Ministerului Sănătăţii şi Centrului de Comandă şi Control al MAI, respectiv Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă”, a spus Arafat, potrivit Agerpres.