Astăzi este Noaptea Sânzienelor. Ce este complet interzis să faci. E cruce roșie, sărbătorim Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, 24 iunie

biserica

Miercuri 24 iunie, creștin ortodocșii din lumea întreagă sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Această zi sfântă mai poartă denumirea în popor și de Drăgaica sau Sânzienele.

Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul una din sărbătorile cu cele mai multe tradiţii și obiceiuri, dar mai ales superstiţii din popor. Să nu uităm de Noaptea Sânzienelor.

Se spune că în ielele îşi vor face apariţia, iar cine are neşansa să le vadă sau va amuţi pe veci, sau va înnebuni, așa că ele trebuie evitate. Ielele sunt considerate fiinţe supranaturale care iau forma unor femei deosebit de frumoase şi umblă prin păduri noaptea. Se spune că ele vestesc adevăratul început al verii şi că oamenii trebuie să sărbătorească cum se cuvine şi să nu muncească în această zi.

Pe 24 iunie se culeg ierburile medicinale, iar fetele nemăritate se duc la câmp şi culeg „sânziene”, flori mici şi galbene din care împletesc cununi. Acestea vor fi agăţate de poarta casei, având un rol protector asupra gospodăriei. Nu este bine să spălați, să călcați sau să faceți curat.

Fetele află dacă se căsătoresc

În același pentru a afla cum arată cel cu care se vor căsători, fetele tinere îşi vor pune sub pernă câteva din aceste flori, în noaptea de Sânziene. În unele zone ale ţării, tinerele care nu s-au măritat aruncă pe acoperişul casei cununile împletite de sânziene, iar dacă o cunună va rămâne acolo, se va căsători în curând.

În zona Olteniei, există obiceiul „Dansului Drăgaicei”. Un grup de 5 până la 10 fete se adună, iar una dintre ele va fi numită Drăgaica. Aceasta este gătită ca o mireasă şi împodobită cu spice de grâu. Celelalte se vor îmbrăca în alb, dar îşi vor învălui faţa cu voal, pe care vor fi cusute sânziene.

Alaiul de fete va merge să cutreiere satul, iar la fiecare răscruce, tinerele se opresc, cântă şi dansează. Se presupune că prin aceste obicei, satul va fi ferit de rele, iar roadele vor fi îmbelşugate.

O altă superstiţie spune că dacă cucul va înceta să mai cânte înainte de ziua Sânzienelor, atunci vara care urmează va fi una secetoasă.

Revista Presei