Astăzi este Sâmbăta Morților! Ce este complet interzis să faci! E mare păcat

06 iun. 2020
Astăzi este Sâmbăta Morților! Ce este complet interzis să faci! E mare păcat

Astăzi 6 iunie, cu o zi înainte de Rusalii este Sâmbăta Morților sau Moșii de Vară. În absolut toate Bisericile Ortodoxe au loc slujbe și sunt pomeniți cei care nu se mai află printre noi. 

În această zi specială, este complet interzis aruncatul gunoiului afară, pentru că se spune că în felul acesta poate ajunge la morți, în locul mâncării și băuturii pe care le așteaptă. De asemenea, nu se recomandă dormitul afară, mersul la fântână sau la răscruce de drumuri din cauza faptului că cerul ar fi plin de spiritele celor trecuți în neființă, care au fost eliberate în Joia Mare, potrivit tradițiilor.

O tradiție care se menține

În Sâmbăta Morților se împart colivă, colaci, fructe, sarmale, orez cu lapte și vin. Potrivit specialiştilor în Etnografie, multe localități din Bărăgan au păstrat vie o tradiţie moştenită de pe vremea dacilor, care îi îndeamnă să împartă vase de lut, iar de cozile acestora să lege ciorchini de cireşe şi flori de tei sau trandafiri albi, în memoria celor care nu mai sunt printre noi.

Dacii considerau că astfel de ofrande reprezintă legături între viața pământeană și cea veșnică. De asemenea, există o serie de lucruri despre care bătrânii avertizează că trebuie evitate în sâmbăta de dinaintea Rusaliilor, pentru că aduc ghinion.

Tradițiile respective transmit că nu se mătură, pentru a nu le intra praf în ochi sufletelor celor morți, deoarece stau în spatele ușilor până de Rusalii, când se vor înălța la cer, după săvârșirea Liturghiei, conform obiceiurilor.