Atenție! A apărut o nouă afecțiune periculoasă în lume! Afectează memoria și limbajul! Psihologul Anca Maftei avertizează!

22 mai 2020
Atenție! A apărut o nouă afecțiune periculoasă în lume! Afectează memoria și limbajul! Psihologul Anca Maftei avertizează!

Fenomenul denumit de specialiști binge-watching afectează din ce în ce mai mulți oameni în lume și devine extrem de periculos în special în cazul copiilor. Ce înseamnă? Faptul că urmărești fără oprire episod după episod din serialul pe care tocmai l-ai găit pe una dintre platformele video care furnizează acest tip de servicii.

„Un studiu longitudinal făcut pe o perioadă de 4-5 ani, prin care au urmărit persoane care se uitau în medie 3 ore pe zi, a relevat faptul că în câțiva ani aceste persoane au dezvoltat declin cognitiv major, în sensul că le-au fost afectate fundamental memoria și limbajul. Este destul de înfricoșător când stai să te gândești că doar în câțiva ani, de la un anumit nivel cognitiv, ai scăzut foarte foarte mult.

Aceste efete au apărut, din păcate, împreună cu depresie și alte schimbări la nivel social. Pentru că evident, petrecându-ți atât de mult din timpul tău liber într-o astfel de activitate automat te-ai separat de mediul tău social, automat probabil că ai avut comportamente alimentare diferite, poate nu ai mai mâncat ce avea nevoie creierul tău, pentru că în acele ore nu-ți mai dai seama, nu mai ești foarte conștient astfel încât să-ți alegi cu grijă tipul de alimentație și atunci sunt foarte foarte multe implicații și în zona emoțională”, arata psihologul Anca Maftei pentru greatdoc.ro.

„Există mai multe maniere în care noi putem gestiona emoțiile. Din păcate, tipul acesta de binge-watching, tipul acesta de comportament, face ca tot balastul tău emoțional se duce în inconștient. În loc să-l gestionezi, să-l discuți cu un prieten, sa-l accepți, să-l manifești, el planează undeva. Nu dispare! Pleacă din planul tău conștient în planul tău inconștient. Este foarte periculos! Nu putem compara o activitate sănătoasă cu tipul acesta de comportament”, a mai spus aceasta.

Atenție mare când vine vorba despre copii

În cazul copiilor, situația devine extrem de periculoasă, cu impact puternic pe termen lung, așa că părinții ar trebui să ia în serios avertismentele psihologului

„Ține foarte mult acest comportament de partea de declin socio-economic. În timp, oamenii care vizionează multe ore de material video de această natură își schimbă și statul socio-economic, pentru că în orele acelea (3-4 ore) ai putea să-ți dezvolți alte aptitudini, ai putea să faci ceva constructiv, ai putea să clădești ceva, și cu atât mai mult asta este foarte foarte important pentru copil. Ar putea să se odihnească, ar putea să se joace pentru că asta-i dinamizează creierul și îi extinde viziunea. Tot ce ține de succesul lui în viață ține de felul în care îți petrece timpul în primii ani. Nu mai spun de depresie, anxietate și alte tulburări afective.

Dincolo de actul în sine și personajele imprimă o anumită energie copiilor. Practic, modul de comportament, atitudinile față de lume, față de viață, colegi, le captăm foarte ușor fiind copii, așa ne formăm personalitatea. Este extrem de important că-i livrăm copilului, chiar dacă poate nu ține minte respectivul desen, undeva în inconștientul lui totul este înmagazinat. Noi nu putem să ne debarasăm, avem cu noi toată viața aceste aspecte, dacă nu învățăm să lucrăm cu ele și asta facem într-o terapie profundă. Aș dori ca nu toată lumea să ajungă acolo – la ani întregi de restructurare a inconștientului”, a completat Anca Maftei.

Întregul interviu video cu psihologul Anca Mafteri poate fi urmărit AICI.