Orezul e probabil alimentul nelipsit din bucătăriile românilor. Mulți își fac chiar și provizii, pentru că prețul este accesibil, iar un pilaf simplu sau cu legume se prepară în doar câteva minute.
Mai mult de atât, orezul este deseori folosit în preparate tradiționale românești precum sarmalele sau ardeii umpluți. Puțini știu însă că nu orice orez din comerț este organic. Sunt foarte multe falsuri pe piață, iar românilor le este dificil să le recunoască.
Un reportaj realizat de “The Korea Times” prezintă povestea orezului din China care ajunge să fie distribuit în magazinele din întreaga lume.
Conform sursei citate, anual, peste 200 de milioane de tone de orez sunt produse în China, orezul fiind crescut cu pesticide, dar și chimicale pentru a putea fi gata și importat cât mai repede.
De asemenea, reportajul a mai arătat că orezul produs în China este artificial, ba chiar este folosit și plastic pentru fabricarea lui. Cum este preparat orezul de plastic? Ei bine, se amestecă amidon de cartofi cu plastic, transofrmându-se apoi în nuclee de orez, băgate într-un abur cu aromă de orez.
În urma cercetărilor făcute, medicii au ajuns la concluzia că doar trei porții de orez fals conțin plastic mai mult decât o pungă, așa că mare atenție.
Partea cea mai interesantă este modul în care putem face diferența între orezul organic și cel fals. Tot ce trebuie să faci este să pii o lingură de orez proaspăt în apa rece. În cazul în care acesta rămâne la suprafață, este un orez fals, făcut din plastic.
Un alt truc pe care îl poți folosi pentru a verifica orezul este să dai foc la câteva boabe. Dacă ele vor lua foc și vor emana un miros neplăcut, atunci trebuie să le arunci.
Una dintre cele mai bune metode este și punerea orezului într-un recipient la o temperatură crescută. Dacă după două zile acesta a mucegăit, ai achiziționat un orez organic.