Atenție! Cum se schimbă ora în noaptea aceasta, 24-25 octombrie. Trebuie să ne pregătim organismul

24 oct. 2020
Atenție! Cum se schimbă ora în noaptea aceasta, 24-25 octombrie. Trebuie să ne pregătim organismul

În fiecare an, cea mai mare parte a europenilor schimbă orele de două ori. În ultimul weekend din luna noiembrie trecem la ora de iarnă, ceea ce înseamnă că ora 7:00 va deveni practic ora 6:00. Vom avea parte de cea mai lungă noapte din an, între 24-25 octombrie, dar de acum zilele vor fi mai scurte.

Așadar cum se schimbă ora? Dăm ceasurile înapoi cu o oră. Mai mulți medici și psihologi consideră că schimbarea orei are un impact negativ asupra organismului nostru. De exemplu, în Turcia, ora rămâne fixă. Nu și în România, deși la nivel european s-a dezvbătut intens subiectul și se decisese să se renunțe la schimbarea orei.

Totuși o hotărâre definitivă în acest sens nu s-a luat nici acum. Anul acesta și anul viitor vom funcționa sigur pe sistemul actual, cu schimbarea orei, dar este posibil ca din 2022 aceasta să rămână fixă.

Cum ne afectează schimbarea orei și cât durează până ne adaptăm

„Depinde de felul nostru de a fi. De pildă, persoanele în categoriile de risc, vârstnicii, care au un program fix, copiii, care sunt tributari unui program de alimentație și de somn, pot să dea dovadă de mici probleme de acomodare. Noi, ceilalți din jur, trebuie să le acordăm circumstanțe atenuante și timp de adaptare. Și noi înșine, dacă observăm că trecem printr-o perioadă grea, dacă vine o mică modificare, vedem că suntem nervoși, că nu ne concentrăm ca altădată, nu ne adunăm.

În situația în care nu ne dăm o explicație sau nu suntem toleranți cu noi, tindem să agravăm lucrurile sau, cel puțin, să îi perturbăm și pe cei din jurul nostru. Atunci, marea majoritate a oamenilor nu sunt afectați de schimbarea de fus orar. Dar, cum spuneam mai devreme, cei care au o predispoziție spre anxietăți, un stil de a vedea viața mai stresant, își pot autoinduce sau căpătă o sensibilitate la orice lucru care e în plus și altfel”, a explicat psihologul Jeni Chiriac la Antena1.

Adaptarea la noua oră poate dura o săptămână, două sau chiar o lună pentru unii. Este important să ne reglăm rutin treptat, adăugând câte 10 minute treptat la programul uzual, pentru a nu face treceri bruște.