Atenție! De câte ori este corect să ne spălăm pe dinți. Medicul stomatolog Bogdan Mătușoiu explică ce trebuie să facem pentru a nu avea problem cu dantura

26 ian. 2020
Atenție! De câte ori este corect să ne spălăm pe dinți. Medicul stomatolog Bogdan Mătușoiu explică ce trebuie să facem pentru a nu avea problem cu dantura

Bogdan Mătușoiu este unul dintre cei mai buni tineri medici stomatologi din țară. Cu o experiență de mai bine de 15 ani în implantologie dentară, acesta a acceptat provocarea Revistei Capital de a oferi cititorilor noștri o adevărată lecție atunci când vine vorba despre sănătatea danturii noastre.

Bogdan Mătușoiu a absolvit cu brio Universitatea de Medicină și Farmacie din București, iar apoi și-a îndreptat mult atenție pe un domeniu, care la acel moment era destul de nou implantologia și regenerarea osoasă dirijată utilizând tehnici de încărcare imediată.

De-a lungul timpului, acesta a participat la numeroase congrese prelegeri și cursuri practice. „Am dorit să văd la lucru implantologi care au contribuit prin tehnici de autor la dezvoltarea implantologiei moderne cum sunt  Prof. Dr. Fouad Khoury, Prof. Dr. Paul Mattout , Prof. Dr. Bernd Giesenhagen , Prof. Dr.  Daniel Buser , Dr. Andrea Menoni,  Prof.  Dr. Carlo Tinti , Prof. Dr. Stefano Parma Benfenati etc“, explică Bogdan Mătușoiu care astăzi este un adevărat expert pe acest domeniu.

Cum ne păstrăm o dantură sănătoasă? Ce pași ar trebui să urmăm? De câte ori este corect să ne spălăm pe dinți pe zi, de câte ori este bine să mergem la un control stomatologic.

Bogdan Mătușoiu: Obiectivele noastre sunt să avem și să  păstram un aparat dentomaxilar sănătos.  Aparatul dentomaxilar este compus din: oasele maxilare, arcadele dentare, articulaţia temporo-mandibulară, muşchii mobilizatori ai mandibulei, muşchii oro-faciali (muşchii mimicii),  limba, glandele salivare, mucoasa cavităţii bucale, tegumentele regiunii crevico-faciale.

După cum vedeţi dinţii sunt o parte a acestui aparat . Funcţiile aparatului dento-maxilar: stabilizarea dimensiunii verticale de ocluzie, secţionarea alimentelor, masticaţie, stimulare gustativa, autocurățire, deglutiţie, fonaţie, mimica.

Dinţii sănătoşi au o funcţie importantă de autocurățire totuşi trebuie avută în vedere și curățirea mecanica cu ajutorul periuţelor dentare, interdentare, al atei dentare şi al unor paste de bună calitate . Este important numărul periajelor dentare precum și modul în care se realizează periajul .

Eu ofer pacienților revelator pentru placă bacteriană după ce îi instruiesc asupra modului de periaj , revelatorul îi ajută să identifice zonele care nu au fost igenizate corespunzător să insiste asupra acestor zone în felul acesta își îmbunătățesc tehnica de periaj .

Periajul obligatoriu este de două ori pe zi corect ar fi după fiecare masă.

Controalele stomatologice ar trebui făcute de cel puțin 2 ori pe an la aceste cotroale se va face detartraj și periaj profesional precum și o radiografie panoramică odată pe an .