Atenție! Lipsa somnului te poate ucide! Cât poate sta un om treaz, fără să înceapă problemele

insomnie probleme somn

Mare atenție! Avertisment extrem de îngrijorător al specialiștilor. Lipsa somnului te poate ucide. Cât poate sta un om treaz, fără să înceapă problemele? Este o întrebare la care specialiștii au încercat să răspundă după decesul uneia dintre cele mai mari vedete a secolului trecut.   

La zece ani de la decesul lui Michael Jackson s-au alat amănunte incredibile despre moartea acestuia. Un doctor a dezvăluit în fața tribunalului din Los Angeles că în ultimele 60 de zile ale vieții, Michael Jackson nu mai avusese parte de un somn adevărat. Mărturia a stârnit mai multe controverse.

Cât putem sta fără să dormim

Cât timp poate supraviețui un om fără să doarmă? Este întrebarea la care au încercat specialiștii să răspundă. Michael Jackson a făcut timp de două luni perfuzii cu propofol, un anestezic chirurgical, pentru a-și trata insomnia. Deși medicamentul îl făcea pe Michael să se simtă odihnit, de fapt îi oferea un somn superficial, a susținut dr. Charles Czeisler, specialist în somnologie de la Harvard.

Propofolul suprimă somnul REM, fază a somnului în care se produc cele mai numeroase și cele mai intense vise. În timpul acestei faze a somnului, ochii se mișcă repede și activitatea neuronilor creierului este asemănătoare cu cea a stării de veghe, motiv pentru care se mai numește și somn paradoxal.

Dacă Michael Jackson n-ar fi murit din cauza supradozei de propofol, lipsa somnului REM l-ar fi ucis oricum în cele din urmă, a susținut dr. Czeisler. „E ca și cum ai mânca niște pelete de celuloză. Stomacul ar fi plin, nu ți-ar mai fi foame, dar ar însemna zero calorii și nu ar rezolva niciuna dintre nevoile nutriționale ale organismului”, a explicat doctorul.

Dar cât poate sta un om fără să doarmă? Randy Gardner a intrat în cartea recordurilor după ce a stat treaz 264 de ore, aproape 11 zile. S-a întâmplat în 1964, când avea 17 ani și totul a făcut parte dintr-un proiect științific.

În urmă cu câțiva ani, un chinez de 26 de ani care a încercat să se uite la toate meciurile de la Campionatul European de fotbal a murit după ce a stat treaz timp de 11 zile. Numai că el consumase în timpul acesta alcool și fumase, deci nu se poate da vina exclusiv pe lipsa de somn.

Experimentele privării de somn trebuie făcute numai în laborator, sub supraveghere. În anii 80, Universitatea Chicago a făcut experimente pe șoareci. Animalele erau trezite imediat ce ațipeau. Au murit în două săptămâni, dar unii cercetători au fost de părere că mai degrabă cauza a fost stresul și creșterea tensiunii, conform Digi24.ro.

Citește și:

Revista Presei