Atenție mare! Care este cel mai periculos ceai pentru sănătate. Nu-l beți decât în acest condiții. Medicul Pavel Chirilă avertizează

1000x1000_atentie_la_ceaiurile_de_slabit-1000×800

Românii sunt mari consumatori de ceai. Fie că sunt răciți sau doar de plăcere, 40% din populația țării noastre consumă zilnic această licoare pe care o consideră magică pentru sănătate. Doar că sunt multe sortimente, care nu trebuie consumate oricum, ci doar la recomandarea medicului.

„Un om sănătos nu are nevoie şi nici nu are voie să consume ceaiuri medicinale care au un efect terapeutic. Omul sănătos nu trebuie să se trateze. E simplu. Nici nu trebuie să fiţi medic pentru asta. De ce să va trataţi dacă sunteţi sănătos?”, a spus Prof. univ. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă, pentru Digi24.

„Într-o zi, o cană, două de ceai este foarte bine venită cu condiţia să le alternăm, deci să nu bem în fiecare zi acelaşi tip de ceai. Au fost situaţii de pacienţi care s-au prezentat la medic cu o anumită patologie şi medicul stând de vorbă cu ei a constatat că băuseră un tip de ceai timp de 5-10 ani şi asta determina anumite reacţii în timp”, a adăugat Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală.

„Dacă un om consumă un timp îndelungat în mod repetat ceai de sunătoare, după câţiva ani, ceaiul acesta poate induce nişte dureri pe traiectul nervilor periferici şi sigur că aceste dureri nu reprezintă în realitate o boală, ele dispar odată ce obiceiul acesta dispare, dar pot preta la confuzii foarte mari. Se pot confunda cu o nevralgie, cu o sciatică, cu reumatisme”, a explicat profesorul Pavel Chirilă.

Cele mai periculoase ceaiuri

Dacă se bea mult timp ceai de sunătoare, acesta poate determina fotosensibilitate și chiar erupții pe piele. Nici muşeţelul nu este recomandat tot timpul.

„Muşeţelul este specific în special pentru afecţiunile digestive dacă se consumă ceai de muşeţel în exces pot să apară perturbări ale florei intestinale. Dar în exces, ne referim la un litru de ceai de muşeţel pe zi băut pe o perioada mai mare de 30 de zile.

Ceaiul de coada calului este un excelent remineralizant şi un foarte bun diuretic. Însă nu îl consumaţi în cure mai mari de trei săptămâni.

Această plantă fiind foarte bogată în siliciu, dacă se face exces de coada calului, poate să apară un exces de siliciu care poate să ducă la depuneri de diverse cristale în organism şi să se formeze ezocstoze”, a spus medicul Andreea Dragomirescu,

Salvia este o plantă ideală atunci când sunteţi răciţi, dar evident există şi în acest caz contraindicaţii.

„Salvia este o plantă estrogenică, ea conţine fitoestrogeni şi dacă e consumată în exces de femei mai ales înainte de perioada de menopauza poate duce la fenomene de hipoestrogenism”, a conchis medicul.

Revista Presei