Atenție mare! Ce este complet interzis să faci pe 7 ianuarie, de Sfântul Ioan Botezătorul. Este mare sărbătoare

ioan botezatorul
Sfântul Ioan Botezătorul

Am ajuns la finalul sărbătorilor de iarnă care se încheie pe data de 7 ianuarie cu sărbătorirea Sfântului Ioan Botezătorul. Ca orice altă mare sărbătoare din calendarul ortodox, există mai multe tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le urmează cu strictețe. 

Sfântul Ioan Botezătorul este ultimul profet al Vechiului Testamen și se serbează pe 7 ianuarie. Acesta s-a nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a semintiei lui Aaron.

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul 

De asemenea, nasterea prorocului Ioan s-a petrecut cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus și a fost vestita de catre ingerul Gavriil lui Zaharia, in timp ce acesta slujea la templu.

Sfântul Ioan Botezatorul a început sa predice in al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe cand Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii și a avut menirea de a pregati poporul pentru primirea lui Mesia si de a-L descoperi pe Acesta si a-L face cunoscut lui Israel, scrie crestinortodox.ro.

În zilele noastre, ziua de 7 ianuarie vine cu o serie de restricții pe care mulți credincioși le respectă pentru a avea noroc și sănătate întreg anul. Există o serie de lucruri interzise, pe care nimeni nu trebuie să le facă în ziua sfântă.

Ce este interzis să faci astăzi 

În ziua de Sfântul Ion este interzisă tăierea cu cuțitul. Totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.

De asemenea, un alt lucru interzis este utilizarea măturii. Cei care o vor folosi în ziua de 7 ianuarie vor tulbura liniștea morților.

La fel în cazul oricărei sărbători cu cruce roșie din calendarul ortodox, pe 7 ianuarie nu se spală, nu se face curat și nu se face nicio altă activitate în gospodărie. Întreaga zi de sărbătoare este dedicată rugăciunii și odihnei.

Un alt lucru pe care puțini îl știu este că în ziua de Sfântul Ion nu se consumă vin roșu, deoarece această băutură amintește de martirajul Sfântului Prooroc Ioan, care a murit în numele credinței.

O alternativă pentru iubitorii de vin este vinul alb, sfințit la Biserică.

Ce trebuie să faci neapărat de Sfântul Ion

Pe lângă lucrurile interzise, există și o serie de lucruri obligatorii pe care credincioșii trebuie să le facă.

În ziua de Sfântul Ion casa trebuie stropită cu Agheasmă. De asemenea, indiferent de orice se întâmplă în restul anului, în această zi sfântă trebuie să domine veselia.

O altă tradiție este ”udatul ionilor”, adică udarea unui brad împodobit, iar cei care poartă numele Sfântului Ion sunt și ei udați pentru a fi purificați.

”Masa moașei” este o altă tradiție. O masă, organizată moașei satului, la care toate femeile care au născut cu ajutorul ei sunt invitate.

Citește și:

Revista Presei