Atenție mare! Ceaiul de tei poate deveni toxic dacă-l prepari în acest fel! Câte căni avem voie pe zi. Medicii avertizează

ceai

Ceaiul de tei este intens folosit de români, în special pentru a trata diferite afecțiuni cum sunt răceala, anxietatea, durerile de cap sau gripa. Acesta trebuie consumat cu moderație indiferent de circumstanțe pentru că în cantități mari face rău organismului. Mai mult, dacă nu este preparat corect, devine toxic. Medicii avertizează și că acesta este interzis bebeluşilor, gravidelor şi şoferilor.

Cum se prepară corect

Mare grijă când preparați acest tip de ceai! Floarea de tei, mărunţită bine, se infuzează, nu se fierbe, pentru nu mai mult de 4 minute. Când apa prinde o culoare roşie-maronie intensă, nu se mai bea, pentru că ceaiul a devenit deja toxic.

Ceaiul de tei se bea călduț și se poate folosi și sub formă de gargară sau inhalaţii. Acesta se folosește cu succes pentru a combate stomatita, amigdalita, faringita şi laringita. Merge utilizat și sub forma unor comprese pentru combaterea infecţiilor oculare. Reduce inflamaţiile şi este un remediu excelent pentru ochii umflaţi, pentru combaterea ridurilor şi a cearcănelor. Florile de tei pot ajuta la prevenirea problemelor stomacale (diareea şi indigestia, dar şi vărsăturile) și are un efect pozitiv și asupra pielii. Datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi, combate acţiunea radicalilor liberi şi astfel previne îmbătrânirea pielii.

„În stări de agitaţie şi anxietate, o ceaşcă de ceai de tei aduce liniştea, însă trebuie băut cu moderaţie pentru că teiul este un excitant pentru sistemul nervos. Dacă se beau 3-4 ceşti pe zi va avea efect opus. Folosite sub formă de ceai băut pe o durată mai mare de o lună de zile, de două ori pe an, florile de tei antrenează complicaţii cardiace”, spune Daniela Stan, medic de familie, pentru Adevărul.

Nu se folosește abuziv

“Ceaiul de tei are o întrebuinţare pentru o gamă largă de afecţiuni, dar nu trebuie folosit în mod abuziv”, spun medicii.

“În cazul inflamaţiilor căilor respiratorii, teiul este un puternic adjuvant, precum şi în cazul tusei, a stărilor nervoase şi a durerilor de cap. Tulburările de la nivelul stomăcelului pot fi şi ele alinate cu ajutorul ceaiului de tei. Ceaiul de tei se prepară tot sub formă de infuzie, astfel că la 100 ml de apă clocotită se folosesc patru flori”, spune Dr. Cătălin Luca, medic medicină internă, specialist în apifitoterapie.

Revista Presei