Cum în ziua de azi, aproape nimeni nu își mai procură mâncarea din propria ogradă, este necesar să știm anumite trucuri prin care putem verifica cât de proaspete sunt anumite alimente.
Astăzi, vorbim despre testul prin care îți poți da seama dacă un ou este proaspăt sau nu. Tot ce aveți nevoie este un bol adânc, apă și câteva secunde libere.
Turnați apa în bol, puneți ouăle în apă și așteptați să vedeți ce se întâmplă.
Daca oul este proaspat, acesta va cobori pe fundul vasului;
Ouale doar putin invechite se vor aseza doar cu o parte pe fundul vasului iar cu cealalalta putin ridicata;
Oouale foarte vechi plutesc.
„Mai exista insa o metoda de verificare a oualelor: luati oul in mana si duceti-l la ureche. Agitati-l putin si ascultati sunetul pe care il scoate.
Daca nu se aude nimic, oul este proaspat insa daca se aude un susur inseamna ca este vechi si ca nu trebuie consumat,” notează floaredetei.ro.
Un alt mod prin care îți poți da seama dacă ouăle sunt vechi sau proaspete presupune spargerea acestora.
„Dacă gălbenușul este bulbucat cu o formă definită și albușul este vâscos și stă în jurul gălbenușului, atunci oul este proaspăt și bun pentru consum. În cazul în care întâlniți un ou în care gălbenușul este plat și albușul este subțiat, atunci oul este vechi și nu trebuie consumat. Învechirea oului duce la ruperea lanțurilor proteice și în timp albușul nu va mai sta lipit de gălbenuș,” notează agri.shop.ro.