Atenție mare la acest tip de ciocolată! Ce s-a descoperit în aceste sortimente cunoscute

20 apr. 2020
Atenție mare la acest tip de ciocolată! Ce s-a descoperit în aceste sortimente cunoscute

Ciocolata este favorita copiilor, dar și a adulților. Cu alune, cu cremă sau cu lapte, ciocolata este nelipsitî. Din păcate, puțini știu să-și aleagă o ciocolată de calitate.

Asociația Pro Consumatori (APC) a analizat 61 de sortimente de ciocolată cu lapte și au descoperit lucruri șocante.

Unele conțineau făină de grâu și de soia, câte 6 substanțe chimice și foaret mult zahăr, 12 lingurițe de zahăr în 100 grame ciocolată cu lapte!

Ce au în compoziție?

s-au constatat următoarele:

  • La 92% dintre ciocolatele analizate, primul ingredient este reprezentat de zahăr. La doar 2% dintre ciocolatele analizate primul ingredient este reprezentat de lapte;
  • La 46% dintre ciocolatele analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de untul de cacao;
  • La 23% dintre ciocolatele analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de grăsimi vegetale exotice (palmier, cocos, shea) hidrogenate sau parțial hidrogenate;
  • La 40% dintre ciocolatele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de laptele praf integral;
  • La 20% dintre ciocolatele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de zerul praf.

În privința frecvenței altor ingrediente din compoziția acestui tip de produs s-au constatat următoarele:

  • 50% dintre sortimentele analizate conțin zer praf;
  • 50% dintre sortimentele analizate conțin lapte praf integral fără a se preciza procentul folosit în compoziția acelor produse;
  • 33% dintre sortimentele analizate conțin arome artificiale;
  • 26% dintre sortimentele analizate conțin lapte praf degresat, nespecificându-se nici cantitatea, nici conținutul de grăsime din acesta;
  • 18% dintre sortimentele analizate conțin grăsimi din lapte;
  • Conținutul de cacao variază între 5% și 49%.
  • Conținutul de lapte variază între 1% și 39%.

Aditivi conținuți

S-au identificat 11 aditivi alimentari, după cum urmează: monostearat de glicerină, carbonat acid de sodiu, caramel, carbonat de calciu, bicarbonat de sodiu, sorbitol, malitol, poliricinoleat de poliglicerină, lecitină din soia, lecitină din floarea soarelui, lecitină din rapiță.

Atenție la zahăr! Acesta provoacă diabet, obezitate și dereglarea metabolismului calciului copilului.

Vezi aici tot studiul!