Atenție mare la cireșele toxice! ANPC avertizează! Cum le recunoașteți. Vă pot crea probleme mari la ficat și rinichi

cozi-de-cirese

Este sezonul cireșelor și chiar dacă prețurile pe care vânzătorii le impun la început sunt colosale, pe parcurs acestea se echilibrează și astfel oricine își poate permite să cumpere acest fruct delicios. Puțini știu, însă că producătorii, chiar și cei locali încalcă legea și le tratează cu substanțe interzise, care pot produce ravagii în organism.

În urmă cu ceva timp, pe piața din România au pătruns cireşe din Turcia tratate cu Imazalil şi Thiabendazon, substanţe considerate toxice, însoţite de recomandarea de a nu le fi consumată coaja. Acest lucru era indicat pe eticheta din locurile de unde puteau fi achiziționate. Așadar verificați atent etichetele de pe casorele.

Directorul general al ANPC Paul Anghel a spus atunci că legislaţia europeană interzice folosirea acestor substanţe în agricultură, iar consumul poate afecta ficatul şi rinichii.

„Legislaţia Uniunii Europene interzice folosirea Thiabendazolului si Imazalilului în agricultură. Produsele tratate cu aceste substanţe nu au gust sau aspect modificate dar cazul consumului sunt afectaţi ficatul şi rinichii.”, a a avertizat directorul general al ANPC Paul Anghel.

Și citricele pot fi toxice

În urmă cu doi ani, Paul Anghel a adus în discuție și problema citricelor.

„Citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care doriţi să le achiziţionaţi şi e bine sa ştiţi că: portocalele si citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acoperă coaja citricelor, este folosită pentru combaterea bolilor la plante si are o actiune fungicidă”, afirma atunci Anghel, prezentând şi o etichetă de citrice provenite din Turcia, pe care era menţionată substanţa.

Şi atunci prezenta riscul consumului unui astfel de fructe şi preciza că „intoxicarea poate interveni chiar dacă nu se ingerează coaja fructelor şi legumelor stropite” şi că acestea trebuie spălate pentru îndepărtarea pesticidului de pe suprafaţa lor”.

Revista Presei