Atenție maximă! Acest antibiotic intens folosit de medici în România poate provoca infarct! Descoperire de ultimă oră a cercetătorilor

01 oct. 2020
Atenție maximă! Acest antibiotic intens folosit de medici în România poate provoca infarct! Descoperire de ultimă oră a cercetătorilor
Photo by Stephen Foster on Unsplash

Atenție mare la ce antibiotice folosiți și mai ales ce alte medicamente mai luați pe lângă acesta. Informați medicul despre istoricul dumnevoastru pentru a evita potențiale complicații. Un studiu amplu realizat de britanici și publicat în revista JAMA Network Open trage semnalul de alarmă.

Oamenii de știință britanici arată că azitromicina, un antibiotic foarte folosit și în România, în combinație cu alte medicamente, poate avea efecte adverse în organism și poate duce chiar la deces, care ar putea surveni prin infarct sau altă afecțiune a inimii.

În urma studiului efectuat pe aproape 3 milioane de persoane, ale căror date au fost analizate începând cu 1 decembrie 2016 până la data de 30 martie 2020, cercetătorii au descoperit că azitromicina prezintă un risc semnificativ de deces cardiovascular, comparativ cu amoxicilina care nu este asociată cu evenimente cardiovasculare adverse.

Medicamentele cu care este bine să NU se asocieze azitromicina

Medicii au remarcat că atunci când se administrează acest antibiotic în asociere cu medicamente care influențează impulsurile electrice ale inimii (medicamente de tensiune, antidepresive, antimalarie) crește cu până la 40% riscul de perturbare a funcționării sistemului cardio-vascular, ceea ce duce la probleme de acest tip, conform jamanetwork.com.

Autorii studiului au dorit să facă publice datele acum și să tragă un semnal de alarmă mai ales în această perioadă, întrucât azitromicina este un antibiotic care se folosește mult și în coronavirus. Medicii trebuie să fie atenți când îl prescriu, iar pacienții trebuie să ofere permanent informații despre starea lor.