Roșiile din comerț, care va pot baga in spital! Sunt tratate cu o substanță interzisă. Cum le recunoașteți

rosii-supermarket

Piețele și magazinele sunt pline cu fructe și legume. Roșiile sunt printre cele mai căutate și sunt nelipsite de pe mesele românilor. Puțini știu, însă că acestea le-ar putea provoca probleme mari de sănătate din cauza substanțelor toxice cu care sunt tratate. 

Renumitul academician dr. Victor Lăcătuș a dezvăluit că producătorii români și nu numai utilizează o substanţă interzisă, numită biostimulatorul 2,4 D, care este extrem de periculoasă.

„Metoda este practicată în toată lumea, nu numai la noi. Din nefericire, avem încă producători la noi care apelează la unul dintre biostimulatorii cu eficiență foarte ridicată, se numește 2,4 D. Problema este că e interzis și noi, dacă venim cu o serie de elemente legate de aplicarea acestuia, venim tocmai pentru a-i convinge pe cei care mai folosesc că nu e bine, dacă este interzis, trebuie să respectăm legea.

Cu atât mai mult cu cât 2,4 D este un erbicid. În concentrație foarte redusă, este vorba de 0,01 grame la litru, deci o concentrație foarte mică, el nu mai este erbicid, este biostimulator. Este interzis din cauza neîncrederii pe care o avem și noi, și instituțiile care controlează, în producători. Nu avem încredere, dacă nu măresc doza, dacă nu respectă modul de aplicare, riscăm să apară efecte toxice pe plante”, a spus academicianul potrivit agrointel.ro.

Cum ne dăm seama că roşiile tratate cu substanțe interzise

Prima dată trebuie să fim atenți moţul roşiei. Dr. Victor Lăcătuș a explicat că unele soiuri de roşii au în mod natural acest moţ, însă la cele mai multe tomate, acesta este efectul coacerii rapide. Un alt indiciu îl reprezintă diformităţile. „Aplicarea acestui biostimulator conduce și la fructe deformate, iar și mai rău, la fructe cu goluri. Unele sunt atât de deformate și goale înăuntru că seamănă cu un gogoșar”, a mai spus  acad. dr. Victor Lăcătuș.

Roșiile tratate chimic sunt în general tari, fără gust și dau senzaţia că mănânci carton. În plus, ele pot face ravagii în organism.

„S-a vorbit la știri că acest vârf ar fi o proliferare haotică de celule și au efect cancerigen. Nu! Fructele nu au niciun efect cancerigen. În studiile efectuate pe șoareci, pe șobolani pot apărea anumite efecte carcinogene de la concentrații foarte mari, care aproape în practică e imposibil să le atingem. Dar, revin, dacă substanța este interzisă o scoatem din circuit”, spune specialistul dr. Victor Lăcătuș.

Citește și:

Revista Presei