Atenție șoferi! S-a schimbat legea! De mâine, 28 noiembrie, mașinile voastre vor fi ridicate dacă le mai parcați în aceste locuri! E oficial

amenda

Atenție șoferi! S-a schimbat o lege care vă vizează în mod direct. Trebuie să aveți mare grijă unde vă parcați mașinile de acum înainte pentru că aveți mari șanse să nu le mai găsiți. Începând cu sâmbătă, 28 noiembrie, devine interzisă parcarea pe domeniul public, în afara spațiilor avizate în acest sens.

Mai exact dacă parcați pe spațiile verzi sau pe trotuar, ați putea rămâne fără mașină temporar pentru că aceasta ar putea fi ridicată de autorități.

Potrivit legii promulgate de Klaus Iohannis miercuri, asigurarea și păstrarea curățeniei și ordinii pe teritoriul localităților, buna gospodărire a acestora și respectarea normelor de igienă constituie o obligație fundamentală a autorităților administrației publice locale, a instituțiilor publice, operatorilor economici și a altor persoane fizice și juridice.

Ce prevede noua lege, care-i interesează pe toți șoferii

„În îndeplinirea atribuțiilor ce le revin potrivit prezentei ordonanțe consiliile județene și consiliile locale, precum și primarii vor adopta și vor dispune masurile ce se impun pentru asigurarea participării persoanelor fizice și juridice, a instituțiilor publice și operatorilor economici, cu sau fără personalitate juridică, la realizarea acțiunilor de înfăptuire și păstrare a curățeniei în interiorul localităților și în afara acestora, la efectuarea la timp a activităților gospodărești”, se arată în lege.

O altă obligației, care interesează în mod direct șoferii este cea referitoare la obligația care revine instituțiilor, persoanelor fizice și juridice este să nu ocupe domeniul public cu vehicule în afara spațiilor marcate în acest sens de către administratorul domeniului public. ,,În cazul nerespectării obligației, daca un vehicul staționează pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public, poliția locală poate dispune măsura tehnico-administrativă a ridicării vehiculului. Ridicarea vehiculelor constituie serviciu public și se realizează, pe durata a 24 de ore”, conform legii.

Dacă există persoane în mașină, atunci nu se va putea efectua ridicarea acesteia de către autorități.

Noua lege prevede faptul că cel care conduce vehiculului este „direct răspunzător în situația în care prezența unor persoane în vehicul nu este vizibilă cu ocazia dispunerii sau punerii în executare a măsurii tehnico administrative”.

Citește și:

Revista Presei