Avem o nouă pensie! Klaus Iohannis a promulgat legea chiar astăzi

06 ian. 2020
Avem o nouă pensie! Klaus Iohannis a promulgat legea chiar astăzi

Avem o nouă pensie, pe lângă cele existente. Klaus Iohannis a promulgat legea prin care a fost transpusă Directiva (UE) 2016/2341 a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 decembrie 2016 privind activităţile şi supravegherea instituţiilor pentru furnizarea de pensii ocupaţionale (IORP). 

Astfel, românii vor putea beneficia de pensia ocupațională. Acest tip de pensie nu este obligatoriu. Totul rămâne la latitudinea angajatorului.

Fiecare angajator va stabili ce pensie îi va oferi angajatului său. La această pensie vor contribui angajatorul, dar și angajatul.

Avem două contribuții

Avem două contribuții: contribuția angajatorului și cea a salariatului. În cazul în care angajatorul va dori să ofere această pensie, este obligat să o ofere tuturor angajaților săi și trebuie să plătească și contribuțiile necesare. Acestea pot să se diferențieze în funcție de funcție, salariu sau vechime.

Salariatul nu va putea fi obligat să contribuie la fondul de pensii ocupaționale, scrie în lege. De asemenea, angajatorul nu va putea reține bani de la salariați fără acordul scris al acestora.

De fondul de pensii se va ocupa un administrator autorizat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), iar schema de pensii va fi stabilită de către fiecare angajator care doreşte şi are capacitatea financiară să ofere angajaţilor săi astfel de beneficii, se arată în lege.