Avertisment dur lansat de Poliția Română: Ce să nu postezi niciodată pe Faceebok? Poți avea probleme mari

facebook

Facebook este cea mai răspândită rețea de socializare din lume. Cu ajutorul platformei, frați despărțiți la naștere s-a putut regăsi peste zeci de ani, prieteni buni în copilărie s-au revăzut la maturitate și multe cauze sociale au putut deveni mai vizibile. 

Însă folosirea acestei platforme nu vine doar cu beneficii, ci și cu riscuri la fel de mari. Poliția Română avertizează cu privire la unul dintre cele mai mari riscuri la care te expui atunci când alegi să publici o noutate pe Facebook.

Ce să nu postezi niciodată pe Facebook?

Campania de prevenție a Poliției Române poartă numele „Catalogul de furturi”.

„Campania e gândită într-un mod inedit. A fost inventat un personaj, pe nume Luis Calificatu. Acesta a urmărit, în scenariul Poliției Române, zeci de utilizatori de social media, printre care şi 8 influenceri, şi le-a transformat pozele personale într-un catalog cu obiecte de vânzare. Mai apoi, cu acordul utilizatorilor „filaţi” pe reţelele de socializare, personajul Luis Calificatu a preluat pozele acestora şi le-a repostat pe profilul său de Instagram, modificate: cu feţele acestora ascunse şi cu obiectele de valoare semnalizate prin descrieri şi preţuri de vânzare la negru.

Campania e gândită într-un anumit context, cel al pandemiei, în care multă lume postează mai multe poze din locuinţele lor decât de obicei. Utilizatorii de Instagram au putut vedea comentarii suspecte lăsate de personajul Luis Calificatu la pozele influencerilor. Cei care au fost curioşi să afle cine este au putut vedea pe profilul său un întreg catalog cu poze preluate şi modificate, cu obiecte ale altor utilizatori puse la vânzare alături de promisiunea „disponibil în curând. După mesajele de indignare, apare și mesajul Poliţiei Române: „Ce e postat e filat. Ai grijă ce dai din casă!”” anunță Playtech.ro.

Mai mult decât atât, Poliția Română vine și cu mai multe sfaturi cu privire la ce nu trebuie să postezi pe Facebook.

La ce trebuie să fii atent atunci când utilizezi o rețea de socializare

  • „Evitaţi să faceţi publice pe reţelele de socializare imagini cu obiecte de valoare din locuinţă, configuraţia acesteia şi posibilele căi de acces.
  • Faceţi-vă conturile de pe reţelele de socializare inaccesibile persoanelor necunoscute şi nu dezvăluiţi date personale celor pe care îi cunoaşteţi doar în mediul online.
  • Nu faceţi publică pe Internet plecarea de acasă şi rugaţi vecinii să vă anunţe imediat dacă văd străini în preajma locuinţei dumneavoastră. Procedaţi la fel atunci când ei sunt plecaţi.
  • Asiguraţi uşa cu vizor, încuietori sigure, lanţ de siguranţă şi nu lăsaţi cheia sub preş sau în cutia cu scrisori.
  • Nu lăsaţi bilete în uşă atunci când plecaţi de acasă; rugaţi un vecin să ia eventualele facturi, înştiinţări sau materiale promoţionale prinse în uşă.
  • În cazul în care la uşă se prezintă persoane care vând sau cumpără diferite produse, evitaţi-le şi nu le permiteţi accesul în locuinţă.
  • Când părăsiţi locuinţa, verificaţi dacă aţi încuiat uşa apartamentului, ferestrele, uşa de la balcon. Închideţi bine ferestrele apartamentelor situate la parter, la primul şi ultimul etaj; dotarea cu gratii dă un plus de siguranţă,” anunță Poliția Română.

 

Citește și:

Revista Presei