Avertisment pentru toți șoferii! Ce li se interzice: Riști să rămâi fără permis

19 sept. 2019
Avertisment pentru toți șoferii! Ce li se interzice: Riști să rămâi fără permis

Avertisment pentru toți șoferii din România! Este interzis să mai folosească aceste dispositive. În caz contrar, vor rămâne fără permis de conducere. Noua legislație rutieră nu mai este deloc permisivă.

Este interzis să mai folosiți telefonul în timp ce conduceți. În caz contrar, veți avea permisul suspendat timp de 30 de zile. Elementul de noutate îl constituie faptul că pe lângă telefonul mobil au fost interzise și folosirea altor dispozitive, iar noua legislație specifică faptul că sunt interzise și filmatul și fotografiatul la volan.

Waze-ul te lasă fără permis

Nici măcar folosirea cunoscutei aplicații Waze nu mai este permisă. Poliția vine cu explicații complete. „Aceste modificări vor intra în vigoare în data de 12.10.2019. Sunt mult mai aspre sancțiunile, în acest moment conducătorul auto care folosește telefonul mobil, pentru că este aceeași situație, faptul că îl ține în mână și vorbește la telefon sau tastează, este sancționat cu 2 sau 3 puncte de amendă și 2 puncte de penalizare. Din octombrie, amenda este de la 6 la 8 puncte și 4 puncte de penalizare pentru simpla contravenție de utilizare a telefonului mobil. O altă situație care va fi foarte disputată și discutată este aceea în care concomitent cu utilizarea telefonului mobil, șoferul mai încalcă o altă regulă de circulație. Atunci, pe lângă sancțiunea de 4 sau 5 puncte de amendă, legea mai prevede și suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile. Sunt foarte aspre noile modificari”, a declarat pentru B1.ro Claudiu Costea, purtător de cuvânt la Brigada Rutieră București.

Când ai voie să folosești telefonul

Mai poți folosi telefonul la volan doar atunci când ești blocat în trafic, sau la semafor. „Contravenția se săvârșește atunci când ne aflăm în timpul deplasării, în timpul condusului, atunci se săvârșește contravenția de utilizare a telefonului. Dacă suntem în trafic într-o coloană, într-un ambuteiaj, sau dacă suntem la semafor opriți, atunci putem folosi ce vrem noi”, a explicat reprezentantul Brigăzii Rutiere.

De asemenea, aplicația Waze este strict interzisă chiar dacă șoferii au tablete montate pe bordul mașinii sau dacă au telefonul pe un suport special. „Este un dispozitiv mobil cu redare text sau video, deci intră și el în categoria dispozitivelor mobile, waze, aplicație GPS, tabletă, navigația mașinii, orice se folosește cu mâna în timpul deplasării se săvârșește practic contravenția aceasta”, a declarat Claudiu Costea.
Nici dacă telefonul este folosit în paralel cu căștile tip handsfree șoferul nu va scăpa de amendă. „Este aceiași situație, folosirea telefonului mobil sau ținerea în mână în orice mod. El poate folosi telefonul mobil cu dispozitiv mâini libere pentru vorbit, dar dacă el îl ține în mână și vorbește la căști pur și simplu, nu are nici o legătură, el ține telefonul în mână”, a mai spus Costea.