Avertisment teribil al specialiștilor! Coronavirusul afectează creierul. Este dezastru

coronavirus-3-660-1

Toată omenirea este lovită fără ilă de pandemia de coronavirus. Sunt clipe teribile, iar specialiștii încearcă să găsească un vaccin cât mai repede. Până atunci, aceștia lansează un avertisent increibil. COVID-19 poate afecta creierul.

COVID-19 afectează creierul

Medicii sunt din ce în ce mai îngrijorați din cauza coronavirusului. Aceștia au observat simptome neurologice, de la stări de confuzie până la atac vascular cerebral, la o anumită categorie de pacienți cu Covid-19.

Deși dacă febra, tusea, dificultățile de respirație sunt simptomele obișnuite pentru coronavirus, unii pacienți prezintă stări de encefalopatie, adică disfuncții ale creierului.

Dar asta nu e tot. Toate aceste simptome se alătură altora mai puțin obișnuite, cum ar fi pierderea mirosului sau a gustului.

La începutul lui martie, un bărbat de 74 de ani s-a prezentat la urgențe la un spital în Florida, cu tuse și febră, dar radiografia plămânilor a exclus pneumonia, iar bărbatul a fost trimis acasă.

Peste doar o zi acesta a revenit la spital cu febră și mai mare, dificultăți de respirație. Mai mult, nu le-a putut spune medicilor cum îl cheamă sau să explice ce s-a întâmplat. Nu mai putea vorbi.

Bătrânul, care suferea de o boală cronică de plămâni și avea sindromul Parkinson, nu își putea controla mișcările și părea că este în pragul unui atac. Medicii au luat în calcul posibilitatea ca el să fie infectat cu coronavirus, iar testele le-au dat dreptate.

Un alt caz s-a înregistrat în Detroit, unde o femeie de aproape 60 de ani s-a prezentat la spital cu dureri de cap, stare de confuzie: a știut să-și spună numele, dar apoi a devenit din ce în mai confuză. A fost testată pozitiv cu coronavirus. Analiza creierului a evidențiat câteva regiuni inflamate.

Felul și viteza cu care boala a evoluat indică faptul că virusul poate invada direct creierul în anumite circumstanțe rare, a arătat dr. Elissa Fory, neurolog, conform nytimes.com.

Medicii spun că este prea devreme pentru a putea stabili definitiv modul în care coronavirusul afectează sistemul neurologic. „Nu există ventilator pentru creier. Dacă cedează plămânii pacientului, îl putem pune pe ventilator și sperăm că se recuperează.

Nu ne permitem acest lux cu afecțiuni ale creierului”, a declarat dr. Sherry H-Y. Chou, neurolog la Facultatea de Medicină a Universității din Pittsburgh.

Revista Presei