Avertismentul specialiștilor! Care sunt fructele care îngrașă cel mai mult? Facem burtă de la ele ca de la bere

07 sept. 2020
Avertismentul specialiștilor! Care sunt fructele care îngrașă cel mai mult? Facem burtă de la ele ca de la bere
Fructele sunt bogate în vitamine și ajută digestia/ Photo by Brenda Godinez on Unsplash

Fructele sunt alimente extrem de sănătoase, însă, pentru a ne bucura de beneficiile lor, trebuie să avem mare grijă la cantitățile pe care le consumăm.

Mai ales dacă avem probleme cu greutatea, fructele ne pot face și rău, la fel de mult cum fac și bine. Spre exemplu, dacă nu avem grijă, specialiștii susțin că din cauza cantităților prea mari de fructe putem face o burtă asemănătoare cu cea care apare din cauza consumului de bere.

„Fructele înseamnă apă cu fructoză, iar ficatul procesează fructoza similar alcoolului. Asta, pentru că celulele organismului nostru nu au nevoie de fructoză ca să funcționeze, ci de glucoză, ca urmare, fructoza se va transforma în grăsime de rezervă. De aceea fructele trebuie consumate ca un desert și nu în cantități excesive.

Altfel, ne vom îngrășa și este o grăsime urâtă, exact ca a băutorilor de bere, care se depune pe abdomen, avertizează medicul nutriționist Mihaela Bilic. Ea a atras atenția, că pepenii sunt „campionii” acestui sezon, dar în curând va veni „artileria grea”: strugurii,” notează topremediinaturiste.ro.

Doctorul Mihaela Bilic susține că una dintre cele mai mari greșeli de alimentație este să considerăm fructele un aliment de bază, când ar trebui să ne raportăm la ele doar ca la un desert.

„Fructele nu trebuie consumate în exces. Exces înseamnă cantitatea de fructe ce trece de ce ar intra într-o palmă, așa cum și pâinea trebuie măsurată tot cu palma. Fructele se pot consuma pe post de desert.

Avertismentul specialiștilor! Care sunt fructele care îngrașă cel mai mult? Facem burtă de la ele ca de la bere

Fructele nu sunt un aliment de bază, nu pot înlocui niciodată mâncarea clasică, pentru că din apă cu fructoză noi nu putem funcționa. Vitaminele și mineralele pe care le conțin nu au aport caloric, acelea sunt micronutrienți, deci nu au rol de hrănire”, a explicat Mihaela Bilic.

„Îmi pare rău, dragii mei, chiar dacă sunteți nemulțumiți, ăsta este adevărul, așa funcționează metabolismul”, este mesajul pe care îl transmite contestatarilor, dându-le acestora și un exemplu elocvent:

„Gândiți-vă că, dacă suntem onești, la niciun restaurant, în nicio țară, nici măcar în România, când ceri la sfârșit un desert bazat pe fructe, nu-ți aduce nimeni o jumătate de pepene și o lingură ca să mănânci tot pepenele, ci ți se aduc câteva bucățele pe o farfurioară.

Așa se mănâncă fructele! Altfel, acest aport mare de apă cu fructoză este procesat de ficat similar procesării alcoolului și din păcate, pentru că mușchii nu pot funcționa cu fructoză și nicio celulă a noastră nu poate funcționa cu fructoză, doar glucoza este combustibil pentru organism, fructoza se va transforma în grăsime de rezervă, pentru că organismul altceva nu are ce să facă cu ea!” a adăugat Mihaela Bilic.