Avertismentul specialiștilor: Nu mai folosi coajă de portocală sau lămâie în prăjituri! Motivul pentru care devine extrem de toxică

23 aug. 2020
Avertismentul specialiștilor: Nu mai folosi coajă de portocală sau lămâie în prăjituri! Motivul pentru care devine extrem de toxică

Multe gospodine aleg să radă în prăjituri coajă de portocală sau lămâie, pentru o aromă deosebită, însă specialiștii recomandă să renunțați de urgență la acest obicei.

Lămâile, portocalele, mandarinele și celelalte citrice străbat un drum lung până ajung pe tarabe. Pentru ca fructele să nu se strice în tot acest inteval, transportatorii injectează în coaja acestora mai multe substanțe.

Chiar dacă aceste substanțe nu afectează fructul, otrăvesc coaja acestuia. O echipă de cercetători de la Universitatea din Wageningen – Olanda, în colaborare cu mai mulți profesori din cadrul Universității Dunărea de Jos – Galați au descoperit care sunt substanțele periculoase din coaja citricelor:

„1. E 230 Difenilfenol – conservant artificial. Vorbim despre un pesticid care nu permite dezvoltarea mucegaiurilor pe coaja fructelor. Doza maxima admisa prin lege este de 0,1 mg/kg corp. In concentratii mari, aceasta substanta poateprovoca sangerari interne.

2. E 231 Ortofenilfenol – conservant de suprafata ce poate produce alergii la contactul cu pielea, mai ales in cazul copiilor. Legea permite o doza maxima de 0,2 mg/kg corp.

3. E 233 Tiabendazol este un fungicid folosit pentru suprafata fructelor. Doza maxima admisa prin lege este de 0,1 mg/kg corp. Un consum peste limita poate produce sangerari interne, intoxicatii sau alergii.

Important: Substantele de mai sus nu reprezinta un pericol decat daca sunt inghitite,” notează aflacum.ro.