Băutura care poate declanșa cancerul. Este oficial: una din 25 de persoane bolnave se îmbolnăvesc din această cauză. STUDIU

16 iul. 2021
Băutura care poate declanșa cancerul. Este oficial: una din 25 de persoane bolnave se îmbolnăvesc din această cauză. STUDIU

Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (CIRC) a publicat miercuri un studiu extrem de complex în care arată că aproximativ 4% dintre persoanele diagnosticate cu cancer la nivel mondial, în anul 2020 au drept cauza consumul de alcool, inclusiv moderat.

Cercetările arată că 740.000 de persoane s-au îmbolnăvit din cauza băuturilor cu alcool pe care le-au consumat. Peste 85% dintre cazuri au la bază această problemă. Datele arată că cei analizați au consumat peste două băuturi alcoolice pe zi. Se încadrează la excesiv.

Ce tipuri de cancer pot declanșa băuturile care conțin alcool

Un consum „uşor până la moderat”, adică mai puțin de două pahare de alcool pe zi reprezintă „unul din şapte cazuri asociate alcoolului, adică peste 100.000 de cazuri noi de cancer în lume” în 2020, transmit experții de la CIRC, agenţie din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) prin intermediul unui comunicat de presă.

Studiu a fost deja publicat în prestigioasa revistă medicală The Lancet Oncology și demonstrează că sunt şapte tipuri de cancer al căror risc este amplificat de consumul de alcool: la cavitatea bucală, faringe, laringe, esofag, colon-rect, ficat şi sân la femei (adică 6,3 milioane de cazuri în 2020).

„În 2020, tipurile de cancer cu cel mai mare număr de cazuri noi asociate consumului de alcool au fost cancerul de esofag (190.000 de cazuri), cancerul de ficat (155.000 de cazuri) şi cancerul de sân la femei (98.000 de cazuri)”, susțin experții CIRC.

Țara cu cei mai mulți bolnavi de cancer din cauza alcoolului

Mongolia este ţara cu cea mai mare proporţie de cazuri noi de cancer legate de consumul de alcool (10%, 560 cazuri), în timp ce Kuweitul, o ţară musulmană unde consumul de alcool este interzis, înregistrează cea mai mică proporţie (puţin peste 0% echivalentul a 5 cazuri).

Această proporţie este estimată la 5% în Franţa (20.000 de cazuri), la 4% în Regatul Unit (16.800), la 3% în Statele Unite (52.700) şi la 4% în Germania (21.500).În plus, bărbaţii reprezintă aproximativ trei sferturi din totalul cazurilor de cancer asociate alcoolului (567.000 de cazuri).

Studiul prezintă și câteva limitări, dar este destul de concludent. Acestea se referă la faptul că pe de o parte, nu ţine seama de întreruperile în asistenţă medicală cauzate de pandemia de COVID-19, care ar fi putut duce la subdiagnosticarea anumitor cancere anul trecut. Pe de altă parte, nu integrează interacţiunile dintre consumul de alcool şi alte fenomene precum tutunul sau obezitatea, cărora li se pot impta de asemenea cancerele.