Berile românești sunt pline de chimicale: Care sunt cele mai toxice? Dezvăluirile foștilor angajați aruncă în aer întreaga industrie

09 sept. 2020
Berile românești sunt pline de chimicale: Care sunt cele mai toxice? Dezvăluirile foștilor angajați aruncă în aer întreaga industrie
Photo by Timothy Dykes on Unsplash

Cele patru mari companii producătoare de bere din România folosesc chimicale extrem de toxice în procesul de fabricare, arată o investigație Rise Project.

La bază, berea este o băutură nobilă și extrem de sănătoasă ce conține doar patru ingrediente: drojdie de bere, malț, hamei și apă.

În România există patru mari companii producătoare de bere: Heineken România, Ursus Breweries, Bergenbier şi Tuborg România care, pe lângă ingredientele de bază, adaugă în bere mai multe chimicale toxice pentru organism.

Iată ce spune fostul director din cadrul Ursus Breweries, care a stat de vorbă cu reporterii Rise Project, sub protecţia anonimatului:

„Când eşti presat, când eşti la vârful sezonului şi tu trebuie să livrezi, iar în container ai nişte bere greşită, trebuie să faci ceva…” “Ce poţi face este să adaugi nişte aditivi. Ceri permisiunea şefului şi asta faci. Eu, ca fabricant de bere, nu sunt complet sigur ce se va întâmpla cu berea respectivă şi ce ţi se va întâmpla ţie dacă o bei. Poate o să ai doar dureri de cap şi totul e în regulă. Ei te vor întreba cât ai băut. Îţi vor spune că cinci sunt prea multe şi că trebuie să bei maxim trei,” a declarat acesta pentru Rise Project.

Berile românești sunt pline de chimicale: Care sunt cele mai toxice? 

Și un fost angajat Heineken a confirmat informația potrivit căreia marii producători de bere adaugă în bere substanțe toxice precum Fungamyl, Ceremix 6X MG şi Filtrase.

„Potrivit altor foşti angajaţi Heineken, lista aditivilor şi enzimelor industriale este atât de complexă, încât trecerea ei pe etichetă ar fi una imposibil de realizat. Declaraţia unuia dintre foştii angajaţi Heineken este de-a dreptul suprinzătoare. Potrivit acesteia, fabricarea berilor de tip lager (aşa cum sunt majoritatea berilor din ţară) se poate întinde pe o perioadă care poate dura între 2 şi 6 săptămâni.

Cu toate acestea, foştii angajaţi susţin că berea se făcea în mai puţin de o săptămână, într-o perioadă încercându-se fabricarea băuturii chiar şi într-o zi. Pentru stabilizarea spumei, un fost angajat Ursus, de această dată, aminteşte de adăugarea inhibitorilor, aceeaşi persoană confirmând, de asemenea, introducerea aditivilor pentru aromatizarea băuturii,” notează topremediinaturiste.ro.

Inclusiv Uniunea Europeană trage un semnal de alarmă cu privire la folosirea enzimelor alimentare: „Industria enzimelor alimentare încearcă în continuu să-şi îmbunătăţească tehnologia de producţie, rezultând o creştere a numărului de enzime alimentare. Pe parcursul anilor, acestea au devenit din ce în ce mai complexe şi sofisticate. Ar putea exista riscuri cauzate de natura şi sursa chimică ale acestora. Spre exemplu alergiile, toxicitatea legată de activitatea lor, activitatea microbiologică reziduală şi toxicitatea chimică.”