Boala care a cuprins absolut toată România! Nu a rămas niciun județ neinfectat

E oficial. Această această boală, de care se pare că nu mai scăpăm, a cuprins absolut toată țara. A fost infectat și ultimul județ care rămăsese neatins: Suceava.

Este vorba despre pesta porcină africană, boală despre care un oficial guvernamental a declarat ieri că este mai periculoasă pentru țara noastră decât coronavirusul.

„Pesta porcină africană a evoluat şi politic şi ar trebui să tragem învăţăminte din ce a păţit Spania, aproximativ 35 de ani, unde problema a fost tot politică. Până nu au făcut un pact transpartinic… aşa cum există astăzi pactul pentru Armată şi în care indiferent cine va guverna România va trebui să asigure cei 2%, trebuie să se înţeleagă că pentru România pesta porcină africană este mai periculoasă decât coronavirusul. Din toate punctele de vedere”, a declarat George Scarlat, secretar de stat în ministerul Agriculturii.

Cele mai multe focare active de pestă porcină se înregistrează în judeţele Teleorman, Olt şi Giurgiu.

Aproape 600.000 de porci au fost uciși 

De la prima semnalare a prezenţei virusului de pestă porcină în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost eliminaţi 596.838 de porci afectaţi de boală şi au fost diagnosticate 3.210 de cazuri la mistreţi. Au fost stinse 2.514 focare.

Până la data de 3 martie, au fost despăgubiţi 14.955 de proprietari, valoarea totală a plăţilor depăşind 405 milioane de lei.

Pentru pesta porcină africană nu există vaccin, iar singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate.

Astfel, veterinarii recomandă să nu se intre în adăposturile unde sunt crescuţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care s-a umblat pe stradă. De asemenea, este recomandat ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să fie pusă o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică. Este important de știut că creşterea porcilor trebuie să fie făcută doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici.

De asemenea, animalele nu trebuie hrănite cu resturi alimentare, lături sau spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie.

Loading...

Revista Presei