Boala care face ravagii în rândul româncelor! De astăzi, trebuie să știi acest lucru foarte important

concediumedical-1494090068-465×215

Cancerul de col uteric face prăpăd printre femeile din România, iar medicii tocmai au tras un semnal de alarmă, întrucât numărul de îmbolnăviri noi crește de la an la an. Chiar la început de an, Guvernul a venit cu un plan puternic de măsuri menit să stopeze apariția acestui tip de cancer. 

Astfel, luna aceasta începe vaccinarea gratuită împotriva HPV.

Chiar de astăzi, părinţii care au comandat doze de vaccin pot merge la medicii de familie să îşi imunizeze copiii. 20.000 de doze au fost deja repartizate către Direcţiile de Sănătate Publică din ţară iar stocul poate fi extins, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Virusul papiloma uman este responsabil de apariţia mai multor tipuri de cancer, în special cel de col uterin din cauza căruia mor anual mii de femei.

Primii vizaţi sunt copiii ai căror părinţi au cerut dozele între anii 2017 şi 2018. Astfel, 20 mii de vaccinuri au fost deja repartizate în ţară.

Mii de femei au murit deja

Anual, aproximativ 4.300 femei sunt diagnosticate cu această boală şi 2.000 pierd lupta cu ea.

În programul naţional de imunizare sunt prioritare adolescentele de până la 15 ani, dar şi adulţii se pot vaccina contra-cost. Medicii recomandă inclusiv vaccinarea băieţilor.

„În fiecare an, în România se înregistrează 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin, 1.740 decese sunt cauzate de această boală, femeile active cu vârsta cuprinsă între 15-44 de ani sunt cele mai afectate de cancerul de col uterin”, a declarat managerul Institutului “Matei Balş”, Adrian Cercel.

„8 din 10 persoane active sexual vor fi infectate la un moment dat cu cel puţin o tulpină de HPV. HPV este al doilea agent patogen responsabil pentru cancer, la nivel mondial. (…) Infecţia persistentă cu una dintre acest tulpini este responsabilă pentru una din trei noi cazuri de cancer atribuit unei infecţii care apar în lume”, susține medicul.

„Infecţia cu HPV este responsabilă pentru 32.000 ani de viaţă pierduţi prematur în România în fiecare an ocupând locul trei după cancerul pulmonar şi cancerul de sân.

Infecţia cu o tulpină HPV oncogenică cauzează apariţia a 100% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual, a 88% din totalul cazurilor de cancer anal, 70% din cazurile de cancer vaginal, 50% din cazurile de cancer penian, 48% din cazurile de cancer vulvar”, a adăugat acesta.

Revista Presei