Boala care face ravagii în rândul româncelor. Sute de femei au murit deja

O boală cruntă face prăpăd printre femeile din România, iar medicii tocmai au tras un semnal de alarmă, întrucât numărul de îmbolnăviri noi crește de la an la an. 

„În fiecare an, în România se înregistrează 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin, 1.740 decese sunt cauzate de această boală, femeile active cu vârsta cuprinsă între 15-44 de ani sunt cele mai afectate de cancerul de col uterin”, a declarat managerul Institutului “Matei Balş”, Adrian Cercel.

„8 din 10 persoane active sexual vor fi infectate la un moment dat cu cel puţin o tulpină de HPV. HPV este al doilea agent patogen responsabil pentru cancer, la nivel mondial. (…) Infecţia persistentă cu una dintre acest tulpini este responsabilă pentru una din trei noi cazuri de cancer atribuit unei infecţii care apar în lume”, susține medicul.

Locul 3, după cancerul pulmonar și cancerul de sân

„Infecţia cu HPV este responsabilă pentru 32.000 ani de viaţă pierduţi prematur în România în fiecare an ocupând locul trei după cancerul pulmonar şi cancerul de sân.

Infecţia cu o tulpină HPV oncogenică cauzează apariţia a 100% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual, a 88% din totalul cazurilor de cancer anal, 70% din cazurile de cancer vaginal, 50% din cazurile de cancer penian, 48% din cazurile de cancer vulvar”, a adăugat acesta.

Adrian Cercel a mai spus că 72% din costurile de tratament sunt atribuibile cancerului de col uterin.

“67,7% din costurile de spitale sunt de asemenea atribuibile cancerului de col uterin”, a mai transmis doctorul.

Loading...

Revista Presei