Boala cumplită care îi seceră pe români: Peste 11.000 de cazuri în ultima perioadă

cercetatori doctori

O boală nemiloasă face ravagii în România. Doar anul trecut, mii de români au primit diagnosticul cumplit. Medicii trag un semnal serios de alarmă și fac apel la măsuri de prevenție. 

Peste 11.000 de români au fost diagnosticați, anul trecut, cu cancer pulmonar. 8000 dintre aceștia sunt bărbați. În România, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică.

Mai mult, în lume, la fiecare 18 secunde, în lume, o persoană își pierde viața din cauza cancerului pulmonar, afecțiune care provoacă cele mai multe decese dintre toate tipurile de cancer.

Trebuie precizat că, anual, în lume, un oraș de mărimea Bucureștiului dispare din cauza cancerului pulmonar.

Cancerul pulmonar se poate vindeca

”Supraviețuirea în cancerul pulmonar este în creștere și, de aceea, acest proiect-manifest are ca obiectiv dublarea supraviețuirii la 5 ani în cancerul pulmonar până în anul 2025. De asemenea, vrem să transmitem mesaje de speranță pentru toți pacienții diagnosticați cu acest tip de cancer.

În plus, tragem un semnal de alarmă în ceea privește diagnosticarea cancerului pulmonar la timp. Dintre toate formele de cancer care există, acesta face cele mai multe victime în țara noastră. Evoluează rapid, iar prognosticul este unul nefavorabil tocmai din cauza depistării în stadii tardive.

Cei mai mulți pacienți ajung la medic, din păcate, atunci când nu se mai poate face nimic. De aceea, avem nevoie de sprijinul autorităților. Cancerul pulmonar trebuie să fie o prioritate pe agenda Ministerului Sănătății. Avem nevoie de o strategie eficientă de prevenție, de depistare precoce, tratament și monitorizare a acestui tip de cancer.”, spune Cezar Irimia, președinte Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Revista Presei