Boala de care suferea mama premierului Florin Cîțu. Ce simptome are și cum este diagnosticată

de: Ana Toma
05 iun. 2021
Boala de care suferea mama premierului Florin Cîțu. Ce simptome are și cum este diagnosticată

Mama premierului Florin Cîțu, Elena Cîțu a murit vineri. Premierul și-a anulat tot programul pentru ziua de sâmbătă și s-a grăbit să ajungă în Capitală imediat ce a privit vestea tragică.

Elena Cîțu ar fi suferit de cancer pulmonar și a dus o luptă grea săptămâni întregi, dar în liniște. Nimeni nu a știut cât de gravă era starea de sănătate a acestuia și nici drama prin care premierul trecea în ultima perioadă.

Relația premierului Cîțu cu mama sa

Funcția l-a făcut să stea departe de familie, iar tatăl său nu și-ar fi dorit ca acesta să devină premier. Vasile Cîțu mărturisea la un momendat că el și soția sa îl văd foarte rar pe Florin Cîțu.

Mai mult de atât, el povestea că mereu când vine acasă, premierul plimbă câinele prin pădure însă pentru un timp foarte scurt, din cauza multitudinii de responsabilități pe care o are. 

”Vă spun sincer, eu nu îmi doream să fie premier. E şi aşa tare greu, îl văd rar, are multe responsabilităţi (…) Vine pe aici mereu, plimbă câinele prin pădure, normal că ţine la locurile astea”, mărturisea Vasile Cîţu.

Simptomele cancerului pulmonar

Cancerul pulmonar, boala de care suferea mama lui Florin Cîțu este responsabilă pentru unul din cinci decese cauzate la nivel mondial, iar anual provoacă 1,6 milioane de decese. 

Boala se poate recunoaște destul de greu însă este bine ca o persoană să elimine toți factorii de risc pentru a o putea evita. În general, cancerul pulmonar apare la fumători, în special în rândul bărbaților.

De cele mai multe ori, boala este descoperită în stadiul avansat, iar tratamentul curativ nu este eficient în 90% din cazuri. Vârsta medie a unui pacient diagnosticat cu cancer pulmonar este de 60-70 de ani, iarproximativ 66% din pacienti au peste 65 ani, si mai putin de 2% sunt mai tineri decat 45 de ani. 

Tusea cu sânge, infecțiile respiratorii recurente, tusea persistentă dar și durerea în piept pot fi semne ale cancerului pulmonar. Mai mult de atât, cei care simt o slăbiciune și o senzație continuă de răgușeală, dar și pierderea poftei de mâncare, ar trebui să meargă cât mai repede la un consult.