Boala periculoasă pe care o poate lua oricine! Alertă pentru milioane de români

20 nov. 2019
Boala periculoasă pe care o poate lua oricine! Alertă pentru milioane de români

Medicii trag un semnal serios de alarmă asupra unei boli pe care, teoretic, o poate lua oricine merge la un cabinet stomatologic. Riscurile sunt foarte serioase. 

„Direcţia de sănătate publică ne spune că, din păcate, cabinetele de stomatologie pot fi vectori pentru hepatită B, cu 8,7% şi hepatită C, pe locul 2, după infecţiile nasocomiale intraspitalicesti,” spune asist. univ. dr. Daniel Referendaru, medic stomatolog.

Mai mult, în România nu există nicio clinică unde instrumentarul să fie sterlizat perfect.

„În momentul de faţă nu există clinică care nu aibă un autoclav de ultimă generaţie, care sterilizează perfect. Problema nu este cât de bine sterilizezează autoclavul, pentru că ele sunt de cea mai bună calitate. Problema e ce face personal medical din momentul în care pacientul începe intervenţia,” explică prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolară.

„Putem să transmitem pacienților o hepatită”

„Putem să transmitem pacienților o hepatită, fie că e B sau C, hivul mai puţin – e rata de transmitere destul de scăzută. Virulența virusului e scăzută, comparativ cu virusul B. Cel mai periculos, din punctul meu de vedere, este virusul de hepatită B. Se transmite în proporţie foarte mare, e foarte rezistent, poate să stea şi 7 zile. Dacă nu ai curăţat o parte din lampă, după 7 zile el e încă activ,” explică Horia Barbu.