Bombă! Obiceiul de Anul Nou care a fost interzis de Biserica Ortodoxă

01 ian. 2020
Bombă! Obiceiul de Anul Nou care a fost interzis de Biserica Ortodoxă

Până de curând, în Bisericile Ortodoxe din România, exista un obicei milenar, pe care oamenii îl respectau foarte mult. Biserica Ortodoxă a decis, însă, interzicerea acestuia. 

Este vorba despre citirea moliftelor Sfântului Vasile pe 1 ianuarie. Mulți români veneau la biserică în ziua de Anul Nou tocmai pentru a li se citi aceste rugăciuni, foarte importante în cultul Bisericii Ortodoxe.

Astfel, în anul 2012, toți preoții din România au fost anunţaţi că nu mai au voie să citească moliftele Sfântului Vasile, considerate blesteme la adresa diavolului, pentru alungarea demonilor și dezlegarea celor posedați.

“Preacucernice părinte, vă aducem la cunoştinţă că prin hotărârea Sfântului Sinod numărul 630/2011, s-a stabilit (…) că la sfârşitul Sfintei Liturghii din ziua de 1 ianuarie se va oficia slujba Tedeumului, fără a se citi moliftele Sf. Vasile cel Mare. Vă rugăm să comunicaţi prezenta hotărâre tuturor unităţilor din protoierie,” este textul mesajului prin care BOR a pus cap[t acestui obicei.

Care este motivul

Considerate de Biserica Ortodoxă ca fiind extrem de puternice aceste rugăciuni, așa că de-a lungul timpului au început să fie utilizate în scopuri greșite sau de către oameni neinițiați sau chiar de către preoți mai puțini pregătiți.

Moliftele nu pot fi citite decât în anumite condiţii şi nu de orice preot. Se ajungea la situaţii aberante, în care moliftele erau citite de neiniţiaţi şi chiar contra cost.

Astfel, conducerea Bisericii Ortodoxe a decis ca moliftele Sfântului Vasile să fie citite doar în anumite condiții și doar în cazuri cu totul și cu totul speciale.