Bomba zilei! Cine va câștiga alegerile parlamentare de duminică, 6 decembrie și cine va fi noul premier? Ce spun sondajele reale (SURSE)

iohannis-3

Alegeri parlamentare 2020. Duminică, 6 decembrie, de Moș Nicolae, românii sunt chemați la urne pentru a-și alege viitorul Parlament, dar și Guvern, pentru că în funcție de rezultate se va decide și noul premier. Cu doar două zile înainte de alegeri, partidele aruncă pe piață sondaje cu scop electoral, care rar reprezintă realitatea din teren.

Cine va câștiga, însă alegerile parlamentare de pe 6 decembrie? VoxBiz.ro a consultat mai mulți oameni de bază de la toate partidele pentru a lua pulsul sondajelor reale, cele care nu sunt date publicității, dar care sunt cunoscute de liderii politici. În funcție de acestea se elaborează strategiile electorale pe ultima sută de metri.

Premierul Ludovic Orban mizează pe 32-26% din electorat, dar ultimul sondaj arată o cifră de sub 30% pentru liberali, în contextul unei prezențe scăzute la vot. Toți sociologii sunt de părere că românii vor veni în număr mic la urne.

La PSD s-a dat ordin ca toți social democrații să transmită electoratului că vor câștiga cu aproape 40% și că ei vor forma noul Guvern. În realitate, sondajele arată cifre de sub 30%. Diferența față de PNL, care s-ar impune conform analizelor consultate de VoxBiz.ro, este însă mică, iar liberalii vor trebui să facă o alianță cu USR-PLUS pentru noul guvern.

Cine va fi noul premier, după alegerile parlamentare

Alegeri parlamentare 2020. Partidul lui Dan Barna și Dacian Cioloș arată diferit în sondaje, oscilează de la un 12% până la un maxim de 20%. La fel și Pro România, despre care sociologii spun că ar bifa 9% din electorat. Totuși analizele arată că vor atinge maxim 6%.

PMP și UDMR sunt la limită și intrarea lor în Parlament depinde de prezența la vot. Cu cât va fi mai mică, cu atât mai puține șanse de a intra în Parlament.

Cine va fi noul premier? În toate ipotezele, Ludovic Orban, care este intens susținut de președintele Klaus Iohannis. PSD nu prea are cum să facă majoritate, iar dacă ar face atunci cei mai mulți îl susțin pe Sorin Grindeanu, chiar dacă și liderul Marcel Ciolacu visează cu ochii deschiși la această funcție.

Citește și:

Revista Presei