Bucureștiul intră direct în carantină? Criteriile pentru carantinarea localităților au fost schimbate. Persoana care a decis din umbră

de: Ana Toma
14 apr. 2021
Bucureștiul intră direct în carantină? Criteriile pentru carantinarea localităților au fost schimbate. Persoana care a decis din umbră

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan nu ține cont de reguli și vrea tot ce e mai bun pentru români, iar după părerea ei, Bucureștiul, dar și alte localități din Capitală ar trebui băgate direct în carantină.

Cu alte cuvinte, marți seară, în Monitorul Oficial a fost publicat un document conceput chiar de Andreea Moldovan, conform căruia, atât muncipiile cât și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să intre în carantină în cazul în care au minimum 60 de puncte, iar restul localităților, dacă au minimum 70 de puncte.

Bucureștiul este deja în carantină?

Dacă ne uităm la precizările noului document, Bucureștiul ar trebui să fie deja de foarte multă vreme în carantină, în condițiile în care, pentru încetarea carantinei există un singur criteriu și anume ca rata de incidență de sub trei cazuri la o mie de locuitori.

Până acum, bucureștenii au reușit să scape de carantină, însă conform noilor criterii, de acum, Capitala va intra extrem de repede în carantină și va ieși destul de greu.

„Bucureştiul intră foarte uşor şi iese foarte greu din carantină, conform noilor criterii. Prim-ministrul nu ştie de ordinul emis de ‘ministrul Sănătăţii’, Andreea Moldovan. Nu a ştiut nimeni din Guvern, nici măcar premierul, de acest ordin„, a precizat Mihai Gâdea, la Antena 3.

Premierul Florin Cîțu nu știe încă

Surprinzător este faptul că, decizia a fost deja luată, a apărut deja în Monitorul Oficial, însă, personal, premierul Florin Cîțu ar putea avea o mare surpriză când va vedea noile criterii de carantinare. Andreea Moldovan a spus la Antena 3 că personal nu a vorbit cu acesta despre noul ordin.

Totuși, Andreea Moldovan a declarat că deși premierul încă nu știe personal noile criterii, discuțiile au fost purtate la Ministerul Sănătății, cu reprezentaţi ai Institutului Naţional de Sănătate Publică şi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

De asemenea, aceasta mai declarat că discuțiile au durat două zile până s-a ajuns la o formă finală care s-a discutat ulterior în cadrul Comitetului Tehnico-Științific.

”Am avut discuţii la Ministerul Sănătăţii cu reprezentaţi ai Institutului Naţional de Sănătate Publică şi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, au fost două zile de discuţii şi chiar s-a comentant în presă pe marginea acestor criterii de carantinare. Am agreat o formă finală pe care am supus-o ulterior discuţiilor în Comitetul Tehnico-Ştiinţific.

Toţi participanţii au avut ocazia să îşi exprime punctul de vedere. S-a votat şi s-a acceptat această formă finală”, a mai adăugat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Criteriile pentru intrarea în carantină

Dacă vă întrebați care sunt noile criterii pentru intrarea în carantină, ei bine, noul document publicat în Monitorul Oficial arată că pentru carantinarea unei localități trebuie luați în calcul mai mulți factori. Mai mult de atât, în cazul zonelor metropolitane care au peste 100.000 de locuitori, acestea trebuie să întrunească minimul 60 de puncte pentru a intra în carantină.

Criteriile pentru cele 60 de puncte sunt următoarele:

 • Număr de teste efectuate în ultimele 7 zile
 • Rata de pozitivitate în ultimele 14 zile
 • Rata de incidență cumulată în 14 zile
 • Trendul incidenței cumulate pentru ultimele 14 zile
 • Număr de cazuri din focare/nr. total cazuri din UAT* 100
 • Grad de ocupare a paturilor ATI în județ
 • Grad de ocupare a paturilor destinate pacienților cu COVID-19 în județ.

În ceea ce privește criteriile pentru instituirea carantinei zonale pentru restul zonelor, acestea trebuie să fie de minimum 70 de puncte. Acestea sunt următoarele:

 • Rata de incidență cumulată în 14 zile
 • Trendul incidenței cumulate pentru ultimele 14 zile
 • Număr de cazuri din focare/nr. total cazuri din UAT* 100
 • Grad de ocupare a paturilor ATI în județ
 • Grad de ocupare a paturilor destinate pacienților cu COVID-19 în județ.