Bucurie maximă pentru angajații din România! Legea la care nici au visat va intra în vigoare

13 feb. 2020
Bucurie maximă pentru angajații din România! Legea la care nici au visat va intra în vigoare

Vin vremuri la care angajații din România nici n-ar fi visat vreodată. Salariații vor avea dreptul de a alege ora la care își încep și își termină programul de lucru. 

Există deja o directivă europeană în acest sens, astfel că România are termen până în august 2022 să implementeze legea europeană care oferă dreptul angajaților la un program flexibil de muncă.

Așadar, salariații vor avea dreptul de a alege ora la care își încep și își termină programul de lucru. În plus, vor putea munci de acasă sau combina munca la birou cu cea din afara lui.

Norma europeană se referă în special la părinții copiilor de până în 8 ani, care vor avea posibilitatea să își aleagă ora la care își încep sau își termină programul de lucru. De asemenea, legea le va da posiblitatea de a combina lucrul de la birou cu cel de acasă.

Ce scrie în directiva europeană 

„Echilibrul dintre viața profesională și cea privată rămâne însă o provocare considerabilă pentru mulți părinți și lucrători care au responsabilități de îngrijire, în special din cauza prevalenței în creștere a programului de lucru prelungit și a orelor de lucru în schimbare, care are un impact negativ asupra ocupării forței de muncă în rândul femeilor.

Un factor major care contribuie la subreprezentarea femeilor pe piața muncii este dificultatea de a găsi un echilibru între obligațiile profesionale și cele familiale. Atunci când au copii, femeile lucrează, de obicei, mai puține ore în locuri de muncă remunerate și petrec mai mult timp îndeplinind responsabilități de îngrijire neremunerate.

Faptul de a avea o rudă bolnavă sau aflată în îngrijire s-a dovedit, de asemenea, că are un impact negativ asupra ocupării forței de muncă în rândul femeilor, unele femei ieșind complet de pe piața muncii”, se arată în textul Directivei europene cu nr. 1.158/2019.

„În acest scop și având în vedere nevoile lucrătorilor, aceștia au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru în scopul de a-și adapta modurile de lucru, inclusiv prin utilizarea, acolo unde este posibil, a unor formule de muncă la distanță, a unor programe de lucru flexibile sau a unei reduceri a timpului de lucru pentru acordarea de îngrijiri”, arată directiva.