Toggle Menu
  1. Home/
  2. News/

Calendar ortodox 8 decembrie. Sărbătoare mare astazi! Cui trebuie sa spui La multi ani

  1. Home/
  2. News/

E sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox al zilei de 8 decembrie 2018. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Patapie din Thebaida, făcătorul de minuni.

Calendar ortodox 8 decembrie. Sfântul Patapie
Sfantul Patapie este pomenit de Biserică Ortodoxă pe 8 decembrie și în a treia zi după Sfintele Paști, când este amintită aflarea cinstitelor sale Moaște. Este un sfânt cuvios egiptean care s-a nevoit mai întâi în puștiul Egiptului, iar mai târziu într-o mânăstire din Constantinopol, unde a și murit.

Sfântul Patapie a trăit cândva între secolele IV-VII. Născut în orașul egiptean Teba, din părinți binecredinciosi, tânărul Patapie a îmbrățișat încă din tinerețe viață pustnicească, lăsând deoparte lumea.

Din dragoste de Dumnezeu și de semeni, sfântul a stat mulți ani în pustiul egiptean, luptându-se cu patimile și cu duhurile necurate. După nenumărate ispite, lupte și biruințe împotrivă diavolilor, cuviosul a primit de la Dumnezeu multe daruri duhovnicești, precum cel al rugăciunii și al tămăduirii.

Calendar ortodox 8 decembrie. Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Sofronie, episcopul Ciprului
Cuviosul Sofronie s-a născut şi a crescut în insula Cipru; era fiul unor creştini credincioşi. După moartea sfinţitului Damian, episcopul Ciprului, a fost ales episcop de tot poporul şi de episcopi. Când a ajuns episcop a fost tatăl săracilor, sprijinitorul orfanilor, apărătorul văduvelor, ajutătorul nedreptăţiţilor şi acoperământul celor goi. După ce a vieţuit aşa şi după multe alte nevoinţe, s-a mutat în pace la Domnul.

Calendar ortodox 8 decembrie. Rugăciune către Sfântul Patapie
” Lăuda a creștinilor și apărător al monahilor te-ai arătat Patapie, părintele nostru. Prin nevoință, prin pătimiri și rugăciuni ai acum indrăznire către Dumnezeu a mijloci neîncetat pentru noi, cei păcătoși și vrednici de osânda. Izbăvește pe robii tăi din ispite și din boli și de toate felurile de primejdii, Cuvioase Patapie. De toată cursă vrăjmașului și de năvăliri și de primejdii și nevoi, sfinte Patapie, păzește-ne fără de vătămare cu mijlocirea ta, cerând iertare de greșale pentru toți de la Hristos Dumnezeu. Slavă Celui ce S-a proslăvit prin ține, slavă Celui ce ți-a dat ție putere, slavă Celui ce ne-a luminat pe noi prin nevoință ta”.

sursă: crestinortodox.ro

Andru