Calendarul Creștin Ortodox 30 ianuarie. Ce e interzis să faci azi? E sărbătoare mare

30 ian. 2020
Calendarul Creștin Ortodox 30 ianuarie. Ce e interzis să faci azi? E sărbătoare mare

Calendarul Creștin Ortodox 30 ianuarie. Sărbătoare mare la ortodocși. Ziua de astăzi are o semnificație aparte. Credincioșii respectă o tradiție importantă pentru a le merge bine tot anul.

Astăzi sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur.

De ce sunt sărbătoriți împreună cei trei mari Sfinți?

Spre sfârșitul secolului al XI-lea, la Constantinopol se iscase o mare dispută legată de cei trei ierarhi, pe care îi prăznuim pe 30 ianuarie, oamenii întrebându-se care este mai mare: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul sau Sfântul Ioan Gură de Aur.

După câțiva ani de la declanșarea neînțelegerilor, cei trei sfinți au început să i se arate aievea, unul câte unul, episcopului Evhaitelor, Sfântului Ioan Mauropous. În cele din urmă, în anul 1084, într-o vedenie, fericitului i-au apărut cei trei sfinți împreună, precizează crestinortodox.ro.

Cuvintele pe care cei trei ierarhi i le-au adresat Sfântului Ioan ne arată modul în care sfinții conlucrează – cu Dumnezeu și între ei -, așa cum și noi trebuie să ne unim, în cuvânt și în lucrare:

”După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem și nicio vrajbă nu este între noi. Fiecare din noi, la timpul său, îndemnați de Duhul Sfânt, am scris învățături pentru mântuirea oamenilor”, arată sursa citată.

Ce nu ai voie să faci astăzi?

Cei care lucrează astăzi vor suferi de friguri și pagubă. Cei care nu respectă tradiția, îl vor mânia pe Dumnezeu și vor avea parte de strâmbarea minților.

Credincioșii dau o lumânare de pomană pentru ca întreaga viața să fie luminată. Iar gospodinele pregătesc colivă cu care merg la Biserică și apoi o împart.

Conform tradiției, grâul care a rămas neîncolțit în toamnă va începe să încolțească în această zi. Vremea începe să se schimbe și începe să se facă tot mai cald anunțând primăvara.

De ziua Sfinților Trei Ierarhi se prăznuiesc sufletele morților care au murit neîmpărtășiți și nu se înstrăinează lucruri din casă. Sărbătoarea aduce spor femeilor care vor toarce lâna peste an cu mai multă ușurință.