Căpșunile scad riscul bolilor cardiace. Cât de des trebuie să le consumi și când încep să creeze probleme în organism

de: Ana Toma
21 mart. 2021
Căpșunile scad riscul bolilor cardiace. Cât de des trebuie să le consumi și când încep să creeze probleme în organism

Căpșunile sunt absolut delicioase. Au o savoare deosebită, iar combinate cu cicolata și frisca sunt cel mai delicat desert pe care poți obține simplu. Ele se folosesc și în majoritatea prăjiturilor și tot timpul oferă o savoare aparte. 

Mai sunt câteva săptămâni și deja vor apărea primele căpșuni, așa că trebuie să știm câte ceva despre ele și ce beneficii au pentru organismul nostru. În cazul în care nu știai, ele sunt recomandate des în dietă pentru că sunt foarte sărace în calorii.

Beneficii căpșuni

Căpșunile pot scădea riscul bililor cardiace. Studiile au demonstrat că antocianinele care se regăsesc în căpșuni pot scădea riscul de infarct cu până la 30% în rândul femeilor. Mare atenție însă, trebuie să consumi cel puțin trei porții pe săptămână pentru a obține efectul dorit. 

Ele pot să scadă și tensiunea arterială datorită conținutul ridicat de potasiu pe care îl dețin. De asemenea, căpșunile pot estompa efectele negative ale sodiului asupra organismului. 

Consumate regulat, datorită conținutului bogat de fibre, ele pot preveni constipația și mențin organismul hidratat. În cazul în care suferi de depresie, o căpșună te poate ajuat mai mult decât crezi. Ele conțin acid folic, care împiedică homocisteina să se depoziteze în organism. 

Dacă vrei o memorie de lungă durată, tot căpșunile se ocupă și de asta. Substanțele pe care le conțin favorizează sănătatea cardiovasculară și pot reduce și stresul. 

Contraindicații căpșuni

Am aflat cât de sănătoase sunt, câte beneficii au, însă în cazul anumitor persoane, doza ar trebui să fie destul de strictă. În caz contar, problemele de sănătate s-ar putea agrava. 

Cei care suferă de diabet trebuie să consume maxim 300 de grame de căpșune pe zi. De asemena, cei care sunt alergici la mai multe tipuri de subtanțe ar trebui să consulte un medic specialist înainte de a le consuma.

Frunzele căpșunilor sunt indicate pentru tratarea pietrelor la rinichi, însă atunci când sunt consumate în cantități foarte mari, pot face exact opusul. Datorită conținutul mare de oxalați, evoluția afecțiunii ar putea fi grăbită.