Care sunt momentele cheie ale zilei când ar trebui să bem apă? Este vital pentru buna funcționare a organismului

10 sept. 2020
Care sunt momentele cheie ale zilei când ar trebui să bem apă? Este vital pentru buna funcționare a organismului
Photo by Lucas Sankey on Unsplash

Pentru sănătatea organismului, este vital să fim mereu bine hidratați. De aceea, trebuie să bem apă ori de câte ori ne este sete, însă cercetătorii au descoperit mai multe momente ale zilei în care organismul nostru are și mai mare nevoie de acest lucru.

Dimineața, imediat după ce ne trezim

Un pahar sau chiar două de apă, dimineața la prima oră, după ce ne trezim, activează organele, stimulând metabolismul. Mai mult, dacă adăugăm în ea și puțină zeamă de lămâie, vom stimula curățarea sistemului digestiv de toxinele acumulate de-a lungul nopții.

Înainte de mese

Dacă bem un pahar de apă cu 15-30 de minute înainte de fiecare masă, vom ajuta digestia și vom ține sub control pofta de mâncare. Pe de altă parte, trebuie să avem mare grijă la apa consumată în timpul mesei – aceasta se va amesteca cu sucurile gastrice și va îngreuna digestia.

La ora 17.00

La această oră apare în organism hipoglicemia fiziologică. Din acest motiv, va crește și pofta de dulce. Ar fi indicat deci să bem un pahar cu apă, pentru a ajuta organismul să funcționeze mai bine.

Înainte de baie

Dacă bem un pahar cu apă înainte să intrăm la duș, vom contribui astfel la scăderea ușoară a tensiunii arteriale, dilatând vasele de sânge. Mai ales persoanele cu probleme cardiace ar trebui să se hidrateze înainte de a supune corpul variațiilor de temperatură.

Înainte şi după sală

Înainte de a merge la sală, este esențial să ne hidratăm bine. Apa ajută la prevenirea febrei musculare, dă energie și contribuie la reglarea nivelului fluidelor din corp. Se recomandă consumul a 300 ml de apă înainte de antrenament și câte puțin în timpul desfășurării acestuia.

Înainte de culcare

Mai ales în cazul celor cu probleme cardiace, se recomandă consumul de aă înainte de culcare, pentru a preveni atacul de cord și atacul cerebral. Infarctul se produce în special la primele ore ale dimineții, tocmai din cauza îngroșării sângelui, ca urmare a deshidratării.