Marea majoritate dintre noi ne începe dimineața fie cu două ouă fierte, fie cu o omletă, însă cât de sănătoasă este această rutină alimentară pentru organismul nostru? Medicul Sandra Alexeniu a spus cât colesterol poate conține un singur ou și ce impact poate avea.
Medicul Sandra Alexiu a vorbit despre importanța colesterolului pentru organism, dar și despre efectele sale negative pe care le poate avea în timp.
Potrivit specialistului, colesterolul este esențial pentru organismul nostru, însă trebuie să fim atenția la cantitaea de colesterol din organism, mai ales din punct de vedere al moștenirii genetice, dar și al regimului alimentar.
”Colesterolul face parte din grăsimile care circula în sângele nostru și nu putem exista fără el pentru că e în strânsă legatură cu ficatul. Din valorile pe care noi le găsim în sânge atunci când facem analiza de colesterol, cea mai mare parte se datorează moștenirii genetice, astfel încât nu putem infuența foarte mult valoarea lui prin regimul alimentar.
Ne putem aștepta la maxim 25%, daca ținem un regim foarte sever”, a spus medicul Sandra Alexiu, la Antena 3.
Dacă vă întrebați ce probleme de sănătate poate cauza un colesterol mărit, ei bine, printre acestea se numără infarctul, dar și accidentele vasculare cerebrale, deci mare atenție la acești factori.
Pentru că ouăle sunt nelipsite din rutina noastră zilnică, poate că a venit timpul să aflăm și cât de periculoase sunt din punct de vedere al colesterolului. AHA precizează că un ou mare conține 186 mg de colesterol, iar un articol din revista Nutrition explică că un ou poate conține 141-234 mg de colesterol.
Studiile sunt diverisifacate însă. United States Department for Agriculture (USDA) a clasificat ouăle după mărime, iar conform rezultatelor obținute, o duzină de ouă mici, de la găini tinere care nu se ouă frecvent, cântăresc 425 g, iar una de ouă jumbo 850 g.
Cu alte cuvinte, un ou mic are 35 g, iar unul mare 70 g. 100 g de ou conțin 372 mg de colesterol, deci calculul îl puteți face și singuri. Un lucru iportant de știut este faptul că albușul de ou nu conține colesterol, așa că asta poate fi soluția de care avem nevoie. Putem înlocui omleta sau oul fiert cu niște albuș, pentru ca organismul nostru să fie în siguranță.
Sunt ușor de preparat, delicioase și o alegere perfectă pentru micul dejun, însă dacă le consumăm în fiecare zi ne putem confrunta cu o creștere marginală a LDL, dar și a HDL.
Ce înseamnă acest lucru? Ei bine, raportul dintre colesterolul total și cel HDL, un indicator important pentru bolile de inimă, rămâne constant. Specialiștii mai mărturisesc că de multe ori colesterolul din dietă este interpretat greșit, ca mărind direct nivelul colesterolului rău.
Cele mai recente cercetări au demonstrat încă că acest lucru era fals.