Cât vei plăti pentru noul buletin? Va fi cât un card bancar

110016-ad01ytnkn2qwzdg1nza2ywy5zwi5odrhodbmn2uxmduwmw-thumb_L

Guvernul va schimba radical buletinele, dar și cardul de sănătate. Vor fi cărți de identitate ce vor avea cip, dar și unele fără cip. Potrivit ministrului Marcel Vela, dacă veți opta pentru cele fără cip, nu veți putea ieși din țară.

Pentru aceste carduri, românii vor fi nevoiți să plătească între 15 și 40 de euro. Acesta este prețul pe care celelalte state din UE îl plătesc. Desigur, România își dorește costul minim, adică 15 euro.

„În ceea ce privește costurile, la acest moment sunt necesare niște dezvoltări tehnice. Proiectul de ordonanță supus transparenței decizionale face tocmai acest lucru – permite MAI să elaboreze un caiet de sarcini, să inițieze procedurile de achiziție publică. La finalul acestor proceduri, la finalul implementării, vom avea și costurile totale”, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, Cătălin Giulescu, directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD)

Pe lângă România, alte 17 state membre au astfel de carte de identitate.

„Este emis cu costuri care variază între 15 și 40 de euro. România nu poate să depășească o astfel de limită. Ne îndreptăm către limita minimă”, mai explică Giulescu.

Ministrul de Interne a spus, recent, că vor fi fouă tipuri de buletine și vor ține și loc de card de sănătate.

„Cărţile electronice de identitate vor simplifica relaţia cetăţenilor români cu autorităţile naţionale şi cu cele din alte state.

Cetăţenii vor putea interacţiona de unde vor cu autorităţile administraţiei publice putând cere prestarea de servicii, vor fi eliminate celebrele cozi de la ghişeele din zona Ministerului Interne şi din alte zone ale administraţiei publice.

Cartea electronică de identitate va asigura funcţionalitatea de card de sănătate.”, a spus oficialul.

Carte de identitate fără cip

„Se va crea și posibilitatea de a crea o carte de identitate simplă pentru cetățenii care nu vor carte de identitate cu cip.

Cartea simplă de identitate nu va conţine cip sau date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate. Acest tip de carte fără cip nu va putea fi folosită de anul viitor pentru a ieşi din ţară”, a mai declarat Marcel Vela.

Citește și:

Revista Presei